Главният секретар на ММС Асен Марков пожела успех на българските скиори и сноубордисти през новия сезон

Той участва в съвместна пресконференция на БФСки и БОК

Главният секретар на Министерството на младежта и спорта Асен Марков пожела успех на българските скиори и сноубордисти през новия състезателен сезон 2017-2018 г. Той участва в съвместна пресконференция на Българската федерация по ски (БФСки) и Българския олимпийски комитет (БОК) по повод приоритетите и очакванията от предстоящите състезания. Другите участници в събитието бяха председателят на БФСки Цеко Минев и неговият заместник Георги Бобев, генералният секретар на БОК Белчо Горанов и двамата най-изявени български сноубордисти Радослав Янков и Александра Жекова.
Основните приоритети пред състезателите на БФСки са втората поредна Световна купа по сноуборд в Банско (26-28 януари) и Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг (9-25 февруари).
„Искрено се надявам, че ще имаме повод за радост и от двете състезания. Вярвам, че Радо Янков, Сани Жекова и останалите наши спортисти ще успеят да ни направят горди от това, че сме българи. Благодарение на техните успехи интересът към зимните спортове у нас расте и все повече деца карат ски и сноуборд. ММС и федерацията работят успешно в тази насока с програми като „Научи се да караш ски“, заяви Асен Марков.
Той акцентира и върху важната роля на Банско не само като център на зимния туризъм, но и като традиционен домакин на състезания от най-висок ранг, който носи престиж и реклама на България и българския спорт по цял свят.
Председателят на БФСки Цеко Минев изрази специални благодарности към министър Красен Кралев и ММС за голямата подкрепа. Той благодари също на генералните спонсори на федерацията Fibank, „Мтел“, „Ауди“ и „Дженерали“. Минев получи наградата на Международния олимпийски комитет „Спорт отвъд границите“ за социалните ангажименти на федерацията по съвместната програма с ММС „Научи се да караш ски“, в която са включени и деца в неравностойно положение.
През предстоящия сезон носителят на голямата Световна купа за 2016 г. и на малката в паралелния гигантски слалом за 2017 г. Радослав Янков и звездата ни при дамите Александра Жекова отново ще се радват на мощната подкрепа на българските почитатели в Банско. Участие в състезанието се очаква да вземат още талантливият Валентин Миладинов и Теодора Пенчева.
От алпийците добър старт на сезона направи Камен Златков, който се класира на подиума в старт за ФИС в Леви и записа рекордни точки в гигантския слалом в Швеция. В началото на декември се очаква завръщането на Алберт Попов след контузия. Йоан Тодоров също навлиза във форма след травма и започна да участва в стартове на ФИС в гигантския слалом. Тримата ще участват на младежкото световно първенство в Давос (1-8 февруари). При дамите Мария Киркова започна сезона с класирания от 12-о до 20-о място в слалома и гигантския слалом.
Световният шампион в ски скока при младежите за 2011 г. Владимир Зографски навлиза във форма, тренирайки под ръководството на сребърния медалист от олимпиадата в Калгари през 1988 г. Матиас Зупан. Очаква се още през декември той да влезе в Топ 30 на старт от Световната купа и да си гарантира квота за олимпиадата.
Силно започна сезона водещият ни състезател в ски бягането Веселин Цинзов, който на 19 ноември в Саариселка постигна победа на 15 км свободен стил и пето място на 10 км класически стил. 21-годишният талант Йордан Чучуганов показа прогрес с 18-ото място за ФИС във Финландия на 15 км свободен стил и 22-ото на 10 км класически стил. При жените Антония Григорова се класира 18-а на 10 км свободен стил в старта за ФИС в Саариселка.