В. Симеонов: Около 5-6000 незаконни казана за ракия не се проверяват

Това са едни казани, за които всеки селски и градски кмет знае, но не предприема нищо

В България има около 1500 регистрирани казана и около 5-6000 незаконни, срещу които не се предприемат никакви мерки, защото не са твърде интересни като места за проверки на Агенция "Митници" и НАП. Това каза в ефира на БНТ вицепремиерът по икономическа и демографска политика Валери Симеонов, който вчера прие в министерския съвет Сдружение "Българска домашна ракия".

На нея той каза, че са поставени въпросите за продължаващото безметежно съществуване на сив сектор.

"Това са едни казани, за които всеки селски и градски кмет знае, но не предприема нищо. Мащабен сив сектор, който създава неравноправие и подбива работата на тези,които си плащат данъци и акцизи и създава сериозни обороти в с големите производители монополисти", обясни Симеонов.

По думите на вицепремиера трудно може да се каже, че произвеждат истинска ракия. Правят го с меласа и със зърнен етилат от царевица, произвеждат спирт, на който се слагат есенции, естетически оформен етикет и бутилка.

"Незаконните купуват мек и топъл спирт от големите производители и с него правят същото,което и големите - имитация на ракия. По тази начин големите производители, които по традиция не произвеждат ракия, продават спирт на малките, които са сиви, нямат касов апарат, не плащат никакъв акциз и успяват да предложат на пазара една евтина напитка, която не е ракия", коментира той.

Симеонов каза, че начинът да се ограничи е лесен, както всяко нещо. Ако трябва, ще проверява кмет по кмет. "Не мисля, че е срамно да осигуриш водоснабдяване и канализационно отвеждане. Ако трябва ще се занимаваме с казани. Не се срамувам от проверките през лятото, защото те вкараха между 300-400 млн. лв повече за 2017 от 2016 г. в бюджета. Ако някой друг вицепремиер като Кунева, е вкарал такива суми, нека да се срамува, аз не се срамувам", каза още той.

Има натрупани определени административни дефекти и някой трябва да се ангажира. Вицепремиерът даде за пример, че мрежата,която трябваше да бъде изградена на Калотина и към момента е безстопанствена, случаят с язовир "Бели Искър" също.

Според него корупцията е на изпълнителско равнище, а филмът на Елена Йончева има крайна цел манипулация и дори не може да го нарече филм.