Г. Георгиев: Изтребителите не са прехващали самолета на Бойко Борисов - bulgaria.utre.bg

Г. Георгиев: Изтребителите не са прехващали самолета на Бойко Борисов

29 ноември 2017, 19:43 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    btv.bg/ кадър

Летателният маршрут е бил променен, минало се е през друга държава, а не през първоначално предвидената

Няма изтребители, които да са прехващали правителствения самолет, с който българският премиер Бойко Борисов и голяма делегация пътуваха за Рияд късно снощи. Това каза в ефира на БиТВ заместник-външният министър Георг Георгиев по повод неофициалната информация, която се появи по-рано.

Днес стана ясно, че самолетът с официалната ни делегация за Саудитска Арабия не е бил допуснат да прелети над територията на Иран снощи и затова се е наложило прелитане над Ирак.

По думите на заместник-министъра не е имало каквато и да било агресивна интервенция. „Летателният маршрут е бил променен, минало се е през друга държава, а не през първоначално предвидената”, обясни той.

„Днес във Външно министерство бяха предприети мерки. Извикан е временно управляващият иранското посолство в София, разговаряно е с него. Все още предстои доуточняване на ситуацията, за да може да се направят някакви изводи”, каза още заместник-министърът.

Според него обаче няма основание да говорим за дипломатически скандал. „Нямам никакво основание да твърдя, че говорим за скандал”, категоричен беше Георгиев.

По повод ситуацията в Бали заради вулкана Агунг той подчерта, че от тази сутрин летището там вече е отворено. "50 души са се свързали със свикания кризисен щаб в посолството ни в Джакарта. През цялото време консулският служител е в бил в непрестанна връзка с нашите сънародници", уточни зам.-министърът.

"Няма данни за пострадали или по какъвто и да е начин засегнати от природното бедствие български граждани", посочи Георгиев.

"Българско семейство, което живее в Бали, е приютило в собствената си къща около 15 наши сънародници", каза още той.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета