Обвиняем в Хага изпи неидентифицирана течност по време на четене на присъда

Свят

29-11-2017, 14:41

Снимка:

wikimedia.org

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Трибуналът в Хага осъди Ратко Младич на доживотен затвор

Трибуналът в Хага спря четенето на присъди срещу босненски хървати, след като обвиняем изпи неидентифицирана течност

В Международния трибунал в Хага започна четенето на присъдата срещу шестима бивши лидери на така наречената република Херцег-Босна и на Хърватския съвет за отбрана, която е последната присъда в мандата на трибунала, предаде Танюг.
Председателят на Апелативната камара Кармел Аджиус, който е и председател на трибунала, съобщи, че днес ще бъдат прочетени само резюме на присъдата, ключовите моменти и заключенията на съдиите, а пълният текст на присъдата ще бъде раздаден на страните допълнително.
"Това беше много дълъг и сложен процес. Много време мина от началото му през 2006 г.", каза Аджиус, цитиран от хърватската национална телевизия.
Индивидуалните наказания на обвиняемите по делото ще бъдат прочетени в края на произнасянето на присъдата, което се очаква да продължи няколко часа.
От заключението на Апелативната камара в тази присъда зависи дали някогашното държавно ръководство на Хърватия, начело с президента Франьо Туджман, ще бъде обявено за отговорно за участие в колективно престъпно начинание срещу босненски мюсюлмани в Херцег Босна.
На първа инстанция обвиняемите по това дело бяха осъдени общо на 111 години затвор за преследване, убийства, изнасилвания, депортация, държане в плен, унищожаване на имущество и други престъпления срещу босненски мюсюлмани по време на войната от 1992-1995 г.
По-късно Международният трибунал прекрати четенето на присъдата срещу шестима босненски хървати, след като един от подсъдимите отпи някаква течност, за която се предполага, че е отрова, съобщи хърватската телевизия ХРТ цитирана от БТА.
Бившият началник на щаба на Хърватския съвет за отбрана Слободан Праляк, на когото Апелативната камара на трибунала потвърди присъдата 20 години затвор, заяви "Праляк не е военнопрестъпник. С презрение отхвърлям присъдата ви". След това той отпи някаква течност и седна.
Съдията нареди да се прекрати четенето на присъдата. Той забрани чашата, от която е пил Праляк, да се изнесе от съдебната зала.
Съдът потвърди присъдите на първа инстанция на подсъдимите Ядранко Пърлич /25 години/, Бруно Стоич /20 години/ и Слободан Праляк /20 години/.