МВР отделя 7 млн. лв. за Националната система за спешни повиквания 112 - bulgaria.utre.bg

МВР отделя 7 млн. лв. за Националната система за спешни повиквания 112

29 ноември 2017, 13:29 | Мила Иванова
  • Снимка:
    mvr.bg/112

От април 2015 година телефон 112 е оставен без поддръжка

Министерството на вътрешните работи обяви нова обществена поръчка на стойност 7 милиона лева, с която ще се осигури работата на Националната система за спешни повиквания. 8-и декември е срокът, в който желаещите да поддържат системата могат да подадат своите оферти.

В мотивите за ускорената поръчка е записано, че националната система е с нарушени основни функционалности и това поставя в риск живота и здравето на гражданите, изпаднали в беда.
От април 2015 година телефон 112 е оставен без поддръжка и всеки момент може да спре.

В новата поръчка е заложено да се възстанови нормалната работа на телефон 112, да се достави и въведе в експлоатация ново хардуерно оборудване, както и частично да се подмени критично амортизираният хардуер в районните центрове в София и Русе.

Изисква се и да се актуализира софтуерното приложение за спешни повиквания до последна версия и осигуряване на 2-годишна техническа поддръжка на системата, като максимално допустимото време за нефункциониране на услугата е до 52 минути за 365 поредни дни.

Най-вероятно с новия софтуер хората със слухови и говорни увреждания ще могат да подават сигнал до телефон 112 със SMS.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета