МВР представи приоритетите на българското Председателство на Съвета на ЕС

Заместник-министрите Красимир Ципов и Милко Бернер представиха приоритетите на българското Председателство на Съвета на ЕС пред офицерите за връзка на страните от Съюза

За България поемането за първи път на Председателството на Съвета на Европейския съюз от 1 януари 2018 г. е едновременно голяма чест и огромна отговорност, както и възможност да демонстрираме какво можем. Готвим се активно за това предизвикателство вече повече от година. Изградили сме екипи и имаме готовност да надградим резултатите, постигнати от настоящото Естонско председателство, като запазим техния прагматичен подход, заяви при откриването на срещата заместник-министър Красимир Ципов.
Девизът на Българското председателство – „Съединението прави силата“ , символен за българската история и за съвременна България, е знаков и за Председателството на Съвета на ЕС в момент, в който Европа повече от всякога трябва да е единна, за да бъде силна и стабилна, обърна се към присъстващите заместник-министър Милко Бернер, който отново изведе  основните принципи, от които ще се ръководи България в рамките на Председателството - консенсус, конкурентоспособност и кохезия.
Сериозни предизвикателства пред Европейския съюз в сферата на сигурността през последните години налагат необходимостта не само съвместните усилия на държавите членки, а и подобрено сътрудничество с ключови партньори извън ЕС, посочи Бернер. В областта на вътрешните работи приоритетите на Българското председателство са насочени към  повишаване сигурността на гражданите на ЕС, по-ефективно управление на миграционните процеси и свързаната с тях граничната сигурност, която за България, като външна граница на Европейския съюз, винаги е била във фокуса на внимание и на национално ниво. Към тези основни направления заместник-министър Бернер включи и  бъдещето на Западните Балкани в Европейския съюз не само в областта на вътрешните работи. Пред аташетата по вътрешни работи и офицерите за връзка на държавите членки на ЕС бяха представени и конкретни теми на предстоящите разговори и работата по предложения, свързани с различни аспекти от  областта на вътрешните работи по време на Председателството.