Най-богатата област е София, най-бедната е Сливен

Общество

29-11-2017, 06:00

Снимка:

wikipedia

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

По отношение на икономиката за поредна година в челото на класацията по икономическото развитие се нареждат София и Габрово

Най-богатата област е София, а най-бедната е Сливен. Това показва изследване на Института за пазарна икономика. Разликата в благосъстоянието между най-богатата област и най-бедната в последните години се колебае около 4,5 пъти.

Десислава Николова, главен икономист в ИПИ посочи, че по отношение на икономиката за поредна година в челото на класацията по икономическото развитие се нареждат София и Габрово. Много близо след тях се нареждат Стара Загора, Варна и Русе.

"С най-слаба икономика тази година се нареждат Пазарджик, Видин, Сливен, Силистра и Кърджали", каза тя. Общото между тях е, че всички те страдат от липса на частни инвестиции.

Голямото “отваряне на ножицата” при благосъстоянието между най-богата и най-бедната област е в периода на икономически бум до кризата. Предвид това може да се очаква, че с ускоряването на растежа разликата най-вероятно пак ще започне да расте, посочват от ИПИ.