Климатолог вещае много сняг през декември

През декември месец температурите ще бъдат в нормата, но ще вали много сняг

Средиземноморският циклон "Татяна" покри България със сняг. Проходите са проходими при зимни условия. "Този циклон Татяна се намира точно над Балканския полуостров и дъждът вече се обърна на сняг". Това съобщи пред БНТ климатологът Христо Попов. Според него не се очакват наводнения или други стихийни бедствия.
"Снегът ще се задържи до сряда, когато ще има ясно време и ще се появи нов антициклон. В петък ще се формира нов циклон, който ще окаже влияние на Балканския полуостров. От понеделник пак ще завали сняг, така че спокойно можем да кажем, че зимата дойде", каза Попов. Той предупреди студентите, че за 8 декември времето ще бъде много студено. От утре вечер очакваме рязко застудяване, температурите ще паднат под минус 5 градуса, четвъртък ще бъде най-топлият ден през тази седмица.
Попов прогнозира, че от началото на декември може да се очаква, че скиорите ще имат възможност да се радват на белите писти.  "През декември месец температурите ще бъдат в нормата, но ще вали много сняг. Максималните температури ще бъдат малко над нулата. Ако тази обстановка, с редуване на циклони, се задържи, аз очаквам на Коледа и Нова година да има сняг", завърши Христо Попов.
Снежната покривка на прохода Шипка надхвърля 30 сантиметра, вали слаб сняг, но пътното платно е почистено и опясъчено. Това съобщиха от общинския съвет по сигурността.
Няма други ограничения на старопланинския проход, освен забраната за движение на автомобили с обща маса над 12 тона. Снежната покривка в равнинната част е около 15 сантиметра, вали слаб сняг. Градската пътна мрежа е почистена и опясъчена, почистват се и пътните участъци към селата.  Пътищата от Габрово към Севлиево, Трявна и Дряново са почистени и са проходими при зимни условия. Без ток са селата Стойчевци и Драгомани, където екипи на дружеството "Енерго-про" работят по отстраняване на аварията.
През тази нощ в старопланинския проход "Петрохан" (1760 метра височина), който свързва Монтана и Берковица със София, е паднал нов сняг и там вече са натрупани 30 сантиметра, съобщиха от Областното пътно управление в Монтана. Температурата в прохода е минус 3 градуса, от сутринта снеговалежът намалява. Пътят е почистен и опясъчен с 22 машини и е проходим при зимни условия.
Ограничението за преминаване на товарни автомобили през прохода остава в сила. Пътищата навсякъде са проходими, като трябва да се шофира внимателно заради мокрите и заснежени настилки, уточниха от управлението в Монтана.
Всички автомобили, преминаващи през проходите "Пампорово" и "Превала" трябва да бъдат задължително с вериги, съобщиха от Областното пътно управление в Смолян. През проходите "Рожен" и "Превала" и по пътищата Батак - Доспат и Девин- Михалково не се допуска преминаване на товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета. Пътищата в област Смолян се разчистват, опясъчават и обработват. Снежната покривка в Пампорово достигна 20 см, а снеговалежът продължава, температурата е минус 4 градуса. Оръдията за изкуствен сняг в курорта са пуснати в действие през нощта.