Правителството одобри позициите на България за заседания на Съвета на ЕС

Ръководители на българската делегация за заседанието са министрите Емил Караниколов и Красимир Вълчев

Правителството одобри позициите на България за предстоящи заседания на Съвета на Европейския съюз. Съветът по конкурентоспособност ще се проведе в Брюксел на 30 ноември и 1 декември. Ръководители на българската делегация за заседанието са министрите Емил Караниколов в частта „Вътрешен пазар, индустрия и космическо пространство“ и Красимир Вълчев в частта „Научни изследвания“. Те ще представят приоритетите на работната програма на Българското председателство в съответните формати.

В рамките на панела „Вътрешен пазар и индустрия“ Съветът ще обсъди предложението за Регламент за единен цифров портал с цел постигането на общ подход и започването на преговори с Европейския парламент. България подкрепя изграждането на единен цифров портал, който ще представлява отговор на предизвикателствата пред гражданите и бизнеса, свързани с необходимостта от улеснен достъп до изчерпателна информация. Тя ще бъде необходима за упражняването на правата им в рамките на ЕС и предоставяне на онлайн достъп до избрани ключови национални процедури. В частта „Космическо пространство“ ще бъдат приети заключения по междинната оценка на програмата „Коперник“ и ще се проведе дискусия за перспективите пред Програмата на ЕС за космическото пространство.

На 8 декември в Брюксел ще се проведе заседанието на Съвета на ЕС по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси, част „Здравеопазване“. В дневния му ред е приемането на Заключения относно цифровото здравеопазване и относно трансграничните аспекти в политиката по отношение на алкохола. Ще бъде проведена и дискусия по темата за фармацевтичната политика в ЕС и възможностите за доброволно сътрудничество в тази сфера между държавите-членки. В рамките на Съвета България ще представи приоритетите си в сферата на здравеопазването по време на ротационното Председателство на Съвета.

Одобрена беше и позицията на България за заседанието на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН), което ще се проведе на 5 декември в Брюксел. На него ще се проведе политически дебат по темата за укрепването на банковия съюз. Очаква се министрите на финансите да приемат заключения на Съвета за списъка на ЕС на юрисдикциите, неоказващи съдействие за данъчни цели, и заключения за посрещането на предизвикателствата във връзка с данъчното облагане на печалбите на цифровата икономика. Предстои да бъде одобрен доклад на Съвета до Европейския съвет за данъчните въпроси и да бъде приет кодекс на поведение в областта на данъчно облагане на предприятията. Министрите на финансите ще приемат и препоръка на Съвета за изпълнението на Пакта за стабилност и растеж.

На 4 декември министрите на телекомуникациите ще проведат преговори и ще се опитат да постигнат Общ подход относно предложението за регламент за създаване на Орган на европейските регулатори в областта на електронните съобщения. Министрите ще проведат ориентационен дебат по отношение на предложението за регламент на Европейския парламент и на Съвета за рамка за свободното движение на нелични данни в Европейския съюз. Българската страна оценява положително представеното предложение за регламент, защото се поставя ясна рамка на целите и амбициите, без да създава допълнителна тежест за бизнеса.

На 5 декември министрите на транспорта ще обсъдят Пакета за мобилността (I част). Естонско председателство ще предложи приемането на Доклад за напредъка, който България ще подкрепи с оглед подготовка на по-нататъшен напредък по предложенията от „Автомобилния пакет“. Министрите ще проведат и ориентационен дебат по отношение на т. нар. Директива за евровинетката. Основни спорни въпроси, които се очертават до момента, са предложението за разширяване на обхвата на директивата посредством задължително включване на леки превозни средства в приложното й поле, начинът на образуване на таксите и моделирането им съгласно екологичните изисквания, преминаването от такси на база време към такси на база разстояние.