АПИ: В момента състоянието на пътната мрежа в момента е добро

Почистването на пътната мрежа от сняг през вчерашния ден е на задоволително ниво, каза инж. Дончо Атанасов

Между 15 и 20 фалшиви сигнала на ден за закъсали автомобили получава Агенцията по пътна инфраструктура, заяви в студиото на „Денят започва“ по БНТ инж. Дончо Атанасов, член на УС на АПИ. По думите му сигналите идват от различни места, но АПИ е длъжна да реагира мигновенно.

Той добави, че в момента състоянието на пътната мрежа в момента е добро. В този момент има няколко ограничения за движение на тежкотоварни автомобили без ремаркета и полуремаркета в проходите Превала, Роженски, Батак - Доспат, Велинград - Юндола. Проходът Шипка е с около 30 см. сняг на асфалт, Петрохан всичко е нормално. Остава ограничението за тежкотоварно движение на прохода Беклемето на Троян - Карнаре.

Инж. Атанасов отбеляза, че при случаи с обърнали се тежкотоварни автомобили, отварянето на движението е трудно, защото не само трябва да се обърне многотонната машина, но и не може да се направи без представители на митниците.

Той подчерта, че е в зимни условия всички шофьори трябва да са оборудвали автомобилите си с нужните зимни гуми. До думите му, множеството пътни инциденти се не само обществен, но и институционален проблем.

Инж. Атанасов заяви, че почистването на пътната мрежа от сняг през вчерашния ден е на задоволително ниво и засега няма основания за налагане на санкции на снегопочистващите фирми.

Инж. Атанасов заяви, че АПИ и Институтът по пътища и мостове прави подробен анализ на опасните пътни участъци в съдействие с Пътна полиция. Той посочи, че в опасни участъци като този до Ловешкото село Микре, където скоро имаше тежка катастрофа с жертви, основен проблем е нарушаването на Закона за движение по пътищата. За конкретния участък той посочи като разрешение строителство на магистрала.