Е. Захариева се срещна с председателя на външната комисия в парламента на Хърватия

България подкрепя усилията на страните от региона по пътя към тяхната европейска интеграция, каза тя

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна днес с председателя на Комисията по външни работи в парламента на Република Хърватия Миро Ковач, предаде пресслужбата на външното министерство.

Акцент в разговора бе темата за европейската перспектива на страните от Западните Балкани като ключов външнополитически приоритет на предстоящото Председателство на България на Съвета на ЕС.

„България подкрепя усилията на страните от региона по пътя към тяхната европейска интеграция, изпращаме им само позитивни сигнали”, заяви вицепремиерът Захариева. Като пример тя посочи провелото се преди няколко дни съвместно заседание на правителствата на Република България и Република Македония, в рамките на което бяха подписани девет документа, насочени към практическо сътрудничество. „Споразуменията, които бяха подписани, следват Договора за добросъседство, който се разпознава като добър пример за нов тип сътрудничество в региона”, отбеляза Захариева.

"Председателството на Европейския съюз е изключително важно за България. Две години след нас тази отговорност ще поеме Хърватия и затова е ключово да работим в тясна координация, особено по темите, които са в наш регионален интерес", каза първият ни дипломат.

Екатерина Захариева и Миро Ковач се обединиха около мнението, че страните от региона трябва да положат много усилия в процеса на реформи, като някои от страните са по-напреднали от други. „Трябва да им помогнем да се справят с проблемите и да гледат напред”, заяви председателят на външната комисия на хърватския парламент. От своя страна министър Захариева допълни, че страните от Западните Балкани се движат в правилната посока.