Прокуратурата протестира оправдателна присъда на лекар

За причиняване по непредпазливост смъртта на пациентка

Окръжната прокуратура във Варна категорично не приема постановената оправдателна присъда на д-р Димитър Г., произнесена от състав на Варненския окръжен съд. С нея лекарят бил признат за невиновен по повдигнатото обвинение за причиняване на смърт на пациентка по непредпазливост – престъпление по член 123, ал. 1 от НК.  Окръжната прокуратура във Варна не поддържа обвинението за същото престъпление, с което на съд е била предадена и дежурната медицинска сестра, която също била оправдана с присъдата на Варненския окръжен съд.

Във въззивния протест на прокуратурата, внесен в Апелативния съд във Варна, се настоява постановената оправдателна присъда на д-р Димитър Г. да бъде отменена и вместо нея да бъде произнесена друга, с която лекарят да бъде признат за виновен за престъпление по член 123, ал. 1 от НК, както и да му бъде наложено наказание според предложението на обвинението – лишаване свобода до 3 години, което да бъде отложено с 5-годишен изпитателен срок, и да бъде лишен от право да упражнява лекарска професия.

С деянието си д-р Димитър Г. според обвинителния акт е причинил смъртта на 24-годишна пациентка, като не е осъществил следоперативен контрол и наблюдение на локалния и общия статус, жизнените показатели и евентуално лабораторните изследвания. Лекарят неправилно използвал кръвоспиращ медикамент, не е реагирал адекватно на съобщените му данни за състоянието на пациентката и е прехвърлил грижите за нея на други лица, като е давал нареждания и консултации по телефона.