БПЦ е готова да съдейства за каноническия статут на Македонската църква

Патриарх Неофит коментира, че българската църква "трябва да поеме протегнатата ръка на Македония"

В решение на Светия синод, публикувано на страницата на Българската патриаршия, се заявява, че Българската православна църква поема „своя свещен дълг“ да окаже пълно съдействие на Македонската църква, като ходатайства за нейния статут пред останалите православни църкви. Не се посочва изрично дали БПЦ признава Македонската църква за своя дъщерна.

Светия синод посочва, че определя архиерейска комисия, която ще проведе нужните разговори с МПЦ и останалите православни църкви, съобщава БНТ.

По-рано днес пред Синодалната палата в София се проведе мълчаливо бдение, на което общественици се обявиха в подкрепа на писмото от Македонската православна църква, в което иска от БПЦ да я признае за дъщерна.

д-р Милен Врабевски, председател на Фондация „Българска памет“: Ние трябва да се представим наистина, като реална Църква-майка, каквато сме били винаги в исторически план. И макар и в македонската покана да не личи точно историческия план на събитията. Ние без да сме съдници на тези хора и без да правим оценка - да бъде готови да приемем протегнатата от тях ръка.

Македонската архиепископия датира от края на Втората световна война, но остава непризната от нито една православна църква по света. В интервю за „24 часа“ловчанският митрополит Гавраил заявява, че ако решението се вземе едностранно от българска страна без консултация с останалите православни църкви, БПЦ рискува да ѝ бъде наложена схизма.

+ Неофит, патриарх български: Те са наши братя, наш народ и ще се стремим да запазим неговото единство. [...] Защото е сложен въпросът, защото трябва много добре да се обмисли и решението да бъде взето с болшинство.

Гавриил, Ловчански митрополит: Важното е да вземем правилно решение, защото за да можем да помогнем на македонската православна църква не трябва да повредим на българската православна църква. Иначе нито на нея ще помогнем, нито на нас после някой ще помогне.

Николай, Пловдивски митрополит: Ние ако наистина сме получили в това писмо признание, че БПЦ е майка-църква, свещен дълг е да се застъпим за македонската православна църква пред целия православен свят.

Целия текст на решението на Светия синод вижте тук.

Свети апостол Павел учи за Църквата, че е тяло Христово, като казва „И кога страда един член (от тялото Христово), страдат с него всички членове; кога се слави един член, радват се с него всички членове” (I Кор. 12:26)

§ 1. - Св. Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия в заседанието си на 27.11.2017 г. - пълен състав, разгледа писмо, вх. № 676/14.11.2017 г., на Македонския архиепископ Стефан, Председател на Св. Синод на МПЦ.

Българската православна църква – Българска патриаршия, никога не е била безразлична към страданията на Македонската православна църква, поради което, след направени разисквания,

Св. Синод единодушно РЕШИ:

При положение, че МПЦ признава БПЦ – БП за своя Майка -Църква, БПЦ – БП със съзнание за своя свещен дълг поема ангажимента да окаже пълно съдействие, като ходатайства и се застъпва пред Поместните православни църкви, предприемайки всичко необходимо за установяването на канонически статут на МПЦ.

§ 2. – Във връзка с предходното решение,

Св. Синод РЕШИ:

Определя Синодална архиерейска комисия за преговори с МПЦ и останалите Поместни православни църкви за установяването на канонически статут на МПЦ в състав: Старозагорски митрополит Киприан – Председател, и членове: Ловчански митрополит Гавриил, Пловдивски митрополит Николай, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопски митрополит Серафим, Русенски митрополит Наум и Врачански митрополит Григорий.