Eвродепутатът Ева Майдел бе жури на конкурса Младежка европейска столица за 2020г.

И петте финалиста се справиха на изключително високо ниво

Българският евродепутатот ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел бе сред журито на един от най-големите младежки конкурси, организиран от Европейски младежки форум от 2009г. насам. Отличието за 2017г., чийто настоящ победител е град Варна, тази година бе спечелено от френския град Амиен.

 „За мен бе изключително удоволствие да видя колко енергия и хъс вложиха кандидатите, но и страхотно предизвикателство да дам гласа си само за един от тях. Смятам, че и петте финалиста се справиха на изключително високо ниво, представяйки града си по-най добрия начин“ коментира евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел.

 „Амиен победи, защото превърна кандидатурата си в национална кауза, обединяваща граждани от различни поколения, вдъхновени от млади и креативни хора. Именно това състезание е повод да бъде разкрит таланта и въображението на участниците, въвличайки все повече хора в техните прекрасни инициативи“, добави още Ева Майдел.

Сред кандидатите за първото място бяха Кишинев (Молдова), Клайпеда (Литва), Тимишоара (Румъния), Вилах (Австрия). Успехът на Амиен се дължи и на мобилизирането на различни местни институции и асоциации, като например младежки съвет, както и на много участници в икономическата, културната, асоциативната, спортната. Именно това е и една от целите на инициативата на Младежка европейска столица - насърчаването на младите хора да развият своите проекти на местно равнище чрез общи новаторски нови идеи и проекти. 

 По думите й е важно ентусиазмът и мотивацията на младите европейци да продължи и след приключването на конкурса, за да може техните амбициозни идеи да се превърнат в реални политики на местно ниво.