ЕС разкритикува Русия за закона за "чуждестранните агенти"

Позицията на ЕС за руския закон за чуждестранните агенти е изразена ясно и отдавна

Европейският съюз отправи критики към Русия заради влезлия в сила закон, според който чуждестранни медии, работещи в Русия, ще може да бъдат регистрирани като "чуждестранни агенти", предадоха ТАСС и АФП, цитира БНТ.

В разпространено днес изявление на дипломатическата служба на ЕС се посочва, че законът е в противоречие с ангажиментите на Русия да спазва правата на човека. "Това е нова заплаха за свободата и независимостта на медиите и достъпа до информация, както и пореден опит за стесняване на пространството за независимите гласове в Русия", заявява външнполитическата служба на съюза.

Законът, остро критикуван също от "Хюман райтс уоч" и "Амнести интернешънъл", задължава засегнатите от него медии да дават пред властите отчет за финансовото си състояние и да декларират в продуктите си, че са "чуждестранни агенти". Според руски закон от 2012 г. тези изисквания важаха досега за неправителствените организации, но сега се отнасят и за медии. Нарушителите подлежат на санкции.

В изявлението си Европейската служба за външни отношения припомня, че позицията на ЕС за руския закон за чуждестранните агенти е изразена ясно и отдавна - той "засилва ограниченията върху упражняването на фундаменталните свободи в Русия, поглъща малкия ресурс на неправителствените организации и потиска независимото гражданско общество в страната".

Подписаният вчера от президента Владимир Путин закон е в отговор на изискване на министерството на правосъдието на САЩ към американския клон на тв канал "Раша тудей" ("Русия днес") да се регистрира като "чуждестранен агент", отбелязват агенциите.