Преизбират Борисов на конгреса на ГЕРБ (видео)

Политика

26-11-2017, 13:03

Снимка:

youtube.com/ Кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

ГЕРБ се събира на национална отчетно-изборна конференция в София

Над 1200 делегати се събраха на конгреса на партията

Очаква се Националното отчетно-изборно събрание да преизбере лидера на партията Бойко Борисов, а бившият председател на Народното събрание Димитър Главчев ще влезе в Изпълнителната комисия на ГЕРБ, предава БНТ.

Няма други кандидати за поста на председател на партията освен Бойко Борисов, като се очаква за негови заместници да бъдат преизбрани Цветан Цветанов, Йорданка Фандъкова и Димитър Николов.

Любопитно е какви ще са промените в изпълнителната комисия на ГЕРБ. Цветан Цветанов соъбщи, че в комисията ще влезе бившия председател на НС Димитър Главчев, като е интересно чие място ще заеме той.

На конгреса влезе и лидерът Бойко Борисов, като също така присъстват и лидерите на коалиционните партньори на партията - Красимир Каракачанов, Валери Симеонов и Волен Сидеров.

ГЕРБ се събират на партийния си форум месец преди началото на председателството на Съвета на ЕС, като се очаква темата също да бъде засегната.

На партийния форум се очаква и да се приеме декларация, че ГЕРБ няма да управляват заедно с БСП.

10 дни, след като Димитър Главчев се оттегли от поста парламентарен шеф, той ще бъде компенсиран с партийна позиция. "След като имаше негово лично решение да подаде оставка като председател на парламента, това, което беше поето и като ангажимент от премиера - той да го предложи като член на Изпълнителната комисия, и смятам, че това ще бъде една политическа реабилитация за това, което се случи в зала, което беше провокирано умишлено от колегите от БСП", коментира Цветанов.

Димитър Главчев беше лаконичен дали ще заеме партиен пост. "Нямам никакви очаквания. Не са водени такива разговори ли? - Не, знаете какъв е механизмът, правят се предложения, гласуват се и така", каза той.

Главчев подаде оставка от председателското място, след като това се оказа непреклонно условие от страна на левицата да се върне в пленарната зала и тя да не е полупразна за посещението на шефа на Европарламента Антонио Таяни. БСП поискаха отстраняването на Главчев, след като той изгони от заседание Корнелия Нинова заради нейно изказване по адрес на премиера.

Партийният форум днес ще приеме и важна политическа декларация, с която още веднъж ще отхвърли спекулациите, че ГЕРБ някога може да управлява с БСП.

"4-годишният мандат в момента е между ГЕРБ, Обединените патриоти и в никакъв случай не сме разсъждавали за възможни коалиции между ГЕРБ и БСП или ГЕРБ и ДПС", обясни Цветан Цветанов.

Според Цветанов, хипотезите на представители на левицата, че е възможно управление с ГЕРБ целят разчистване на вътрешно-партийни проблеми, но за най-голямата партия такъв вариант е напълно изключен.