13-те млрд. лв. в касите на българските фирми са мит? - bulgaria.utre.bg

13-те млрд. лв. в касите на българските фирми са мит?

26 ноември 2017, 12:41 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    bulgariautre

Близо 13 млрд лв. би трябвало да се намират в касите на фирмите, според техните данъчни декларации

13-те милиарда лева в касите на българските фирми ще се окажат мит. Това става ясно от проверките на Националната агенция за приходите на компании, декларирали, че съхраняват над 1 милион лева в брой. Заради съмнения, че по този начин бизнесът укрива плащането на данък печалба и дивидент, НАП даде срок на фирмите да извършат счетоводни корекции, предава БНТ.

Близо 13 млрд лв. би трябвало да се намират в касите на фирмите, според техните данъчни декларации. Истината е, че тези суми фактически е невъзможно да са там, тъй като всички пари в обръщение в България, отпечатани от БНБ, са приблизително 14 млрд.лв. Т.е. няма как 98% от всички пари да са заключени в касите на фирмите.

Поради тези подозрения преди малко повече от 40 дни НАП тръгна по следите на милионите. Бяха проверени над 550 дружества, а хиляди други получиха предупредителни писма. Резултатът- значителна част от компаниите коригираха финансовите си резултати и вече 3 млрд. излязоха на светло.

Върху тази сума фирмите платиха- 200 млн. разпределение на печалба и други 130 млн. - данък дивидент.

От приходната агенция напомнят, че след 1-ви януари подходът към фирмите, използващи фирмените каси за лични нужди, ще се втвърди. "Ние дадохме възможност, шанс на компаниите доброволно да коригират финансовите си резултатит и една значителна част от тях го направиха. И нашият съвет е към компаниите, които все още имат притеснения за техните касови наличности да направят това до края на годината. Да се свържат с НАП, да подадат коригиращи документи и да внесят съответните данъци, защото виждането на НАП е, че през 2018та единственото, което ще се случва са инвентаризации, проверки и ревизии", каза Росен Бъчваров.

И още нещо заплашва фирмите, които не коригират счетоводно касовите си наличности. Върху всяка разпределена сума над 10 хил.лв. ще баде наложена санкция от 30% заради нарушение на забрана за плащане в брой. А върху средствата, раздадени на управителите за техни лични нужди, ще се наложи данък печалба от 5%.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета