ЕС активизира кампанията си за борба срещу дезинформацията и фалшивите новини

Общество

26-11-2017, 09:43

Снимка:

pexels

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Тереза Мей нарече Русия враждебна държава

Тереза Мей обвини Русия, че се е намесила в референдума за Брекзит

Брюксел активизира кампанията си за борба срещу дезинформацията и фалшивите новини от Русия, съобщава британският вестник The Guardian. Европейският съюз ще отделя ежегодно 1,1 млн. евро за финансиране на оперативна работна група по стратегическите комуникации. Финансирането на групата вече е заложено в бюджета за периода 2018-2020 г., посочва изданието.

Миналата седмица на срещата на върха на „Източно партньорство“ в Брюксел председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че един от реалните проблеми, с които се сблъсква Европа, са „кибератаките, фалшивите новини и хибридната война“. „Трябва да останем много внимателни, бдителни и също много откровени. Ако искаме да се защитим, ако искаме да помогнем на нашите партньори, трябва да сме наясно със заплахите в ЕС“, каза Туск.

По-рано премиерът на Великобритания Тереза Мей обвини Русия, че се е намесила в референдума за Брекзит и че разпространява фалшиви новини в опит да използва информацията като оръжие и да всее разделения в Запада, допълва британският ежедневник.