Ферхойген: България е стабилна демокрация и развиваща се икономика

Политика

26-11-2017, 09:20

Снимка:

nova.bg/ кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

EK: Европа няма да спре по време на политическата криза в Германия

До голяма степен очакванията от присъединяването към ЕС са изпълнени

„За последно бях тук през 2009 година, откакто се пенсионирах не съм посещавал България. Много съм впечатлен от това, което видях. На пръв поглед е ясно, че икономическото развитие върви в положителна посока”. Това заяви в ефира на Нова Телевизия Гюнтер Ферхойген.

„Имах разговори с български семейни фирми. Това е и причината за посещението ми. Срещнах се със Сдружението на българските семейни предприятия. От разговорите с тях установявам, че до голяма степен очакванията от присъединяването към ЕС са изпълнени. А именно – България е стабилна демокрация и развиваща се икономика”, допълни Ферхойген.

Според него ЕС няма да се разпадне, каквито страхове има. „Няма да бъдем толкова полудели да разрушим нещо, което е най-добрият период в европейската история”, смята бившият еврокомисар по разширяването.

„Опасността за това е била и по-голяма от сегашната. Миналата година, когато беше взето решението в референдума за Brexit. Тогава трябваше да се борим и с последствията от финансовата и икономическата криза. Тогава надигнаха глава десни популистки екстремистки партии, тогава беше много опасно, много по-опасно от сега. Но Брюксел успя да стабилизира нещата”.

Що се отнася до политическата ситуация в Германия, Ферхойген заяви, че криза няма. „Застой в Германия би осакатил европейската политика. В Европа нещата вървят най-добре, когато Франция и Германия са впрегнати и вървят най-отпред и дават тон на темпото. Франция е дееспособна сега, но Германия не е. Преди коледа тази година трябва да имаме правителство”, коментира Ферхойген.