Петкова: България има възможностите и силите да управлява АЕЦ "Белене"

Кабинетът "Борисов 3" няма да бъде свален, работим, за да изкараме пълния си мандат, каза тя

Коалицията е стабилна. Борисов е един от безспорните лидери, мнението му се уважава и чува навсякъде в Европа. В кабинета всичко е спокойно, работи се. По време на българското председателство България трябва да се представи добре. Кабинетът "Борисов 3" няма да бъде свален, работим, за да изкараме пълния си мандат. Това каза в предаването "Офанзива" по Канал 3 министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

"България има възможностите и силите да управлява проекта АЕЦ "Белене", добави Петкова.  

По думите й има технически утвърден проект за АЕЦ "Белене".

"Проектът притежава необходимите документи и разрешителни. Инфраструктурата за пренос на електрическа енергия трябва да се изгради. Оборудването е добре съхранено, както предвиждат регламентите за съхранение", допълни Теменужка Петкова.

Според енергийния министър решението за АЕЦ "Белене" трябва да бъде взето с дискусия и консенсус.  

Вижте още актуални политически анализи и коментари 

"Ще участваме с активи, но искаме да има стратегически инвеститор, който да защити българските интереси. След 2030 година в страната ни ще има дефицит на мощности, ще има пазар и търсене на енергия. Активите за АЕЦ "Белене" са от българските данъкоплатци и трябва да бъдат използвани по най-добрия начин", заяви Теменужка Петкова.

"За да не се намесват политиците, експертите трябва да си свършат добре работата, трябва да има ясни параметри. Не трябва да има опции за корупционен натиск в проекта АЕЦ "Белене", уточни Теменужка Петкова.

Тя бе категорична, че няма опасност от радиационно замърсяване в България.