Емерсон Мнангагва замени Мугабе начело на Зимбабве

Свят

24-11-2017, 11:23

Снимка:

youtube.com/ кадър

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Мугабе подаде оставка след 37 г. на власт

93-годишният Мугабе подаде във вторник оставка след безкръвен военен преврат, при който бе поставен под домашен арест

Емерсон Мнангагва се очаква да замени днес на президентския пост в Зимбабве Робърт Мугабе, който управлява африканската държава в продължение на 37 години, съобщи ДПА.

93-годишният Мугабе подаде във вторник оставка след безкръвен военен преврат, при който бе поставен под домашен арест.Мнангагва е бившият вицепрезидент и дясна ръка на Мугабе, но по-рано този месец бе обвинен в нелоялност и уволнен, когато влезе в конфликт с амбициозната съпруга на Мугабе Грейс, която също има апетит към президентския пост.

Отстраняването му бе тактическа грешка от страна на Мугабе, тъй като 73-годишният Мнангагва, известен с прякора Крокодила, има подкрепата на армията.

Зимбабвийците масово подкрепиха военния преврат, тъй като Мугабе, някогашен герой на борбата за освобождение, ставаше все по-непопулярен заради посегателствата срещу човешките права и икономическата криза в страната.

Анализатори обаче изразяват тревога, че Мнангагва може би няма да бъде с нищо по-различен, тъй като е част от дългогодишната управляваща каста.