Г. Първанов: Пазар за „Белене” има, държавата трябва да има сериозно участие

Не бива да ревнуваме от добрите отношения между Скопие и Белград

АЕЦ „Белене” трябва да се строи, като за централата има пазар на Балканите. За това е категоричен президентът (2002 г. – 2012 г.) и бивш лидер на АБВ Георги Първанов. В студиото на БиТВ той коментира, че проектът трябва да се реализира със сериозно държавно участие, ако искаме да бъдем фактор в енергетиката на региона.

„Имаше период, в който имах идеята това да бъде общобалкански проект с участието на Сърбия и Македония. Те нямат много пари, но могат да осигурят пазар. И в момента задоволяваме около 50% от енергийния дефицит на Балканите”, посочи Първанов. Според него докладът на БАН е доказал необходимостта от развитие на ядрената енергетика.

За него приватизацията у нас е била „проведена калпаво, по начин, по който държавата не спечели почти нищо”. Първанов напомни, че още през 2010 г. е поискал създаването на комисия, подобна на тази по досиетата, която да събира и оповестява информация. „Там е голямата зависимост на българската политика”, смята бившият президент.

Той похвали действията на премиера Бойко Борисов в отношенията с Македония, като подчерта, че са важни не толкова конкретните споразумения, колкото самият факт, че министър-председателите на двете страни обсъждат проблемите в приятелска атмосфера. „Не бива да ревнуваме от добрите отношения между Скопие и Белград. Трябва да направим верния прочит на отношенията – това, което Заев направи, е, че извади антибългарското жило на македонизма”, заяви Първанов. По темата с вероизповеданията той, подобно на Борисов, се въздържа от по-краен коментар, като посочи, че „отношенията между православните църкви са сложна работа”, но симпатизира на идеята БПЦ да стане „майка” на църквата в западната ни съседка.