Правителството на Румъния оцеля при вот на недоверие

Докато депутатите дебатираха, около 2000 протестиращи се събраха пред сградата на парламента, скандирайки: "Справедливост, а не корупция"

Лявото правителство на Румъния без проблем оцеля при вот на недоверие, съобщава АП.

Опозиционната Национална либерална партия внесе вота на недоверие в парламента заради "популистки и хаотични" икономически мерки на правителството.

159 депутати гласуваха в полза на предложението на опозицията при необходими 233 гласа, за да бъде свален кабинетът.

Докато депутатите дебатираха, около 2000 протестиращи се събраха пред сградата на парламента, скандирайки: "Справедливост, а не корупция".

През последните седмици румънски граждани протестираха срещу решение на правителството да прехвърли плащанията за социално осигуряване от работодателя на служителя. Правителството твърди, че тази мярка ще помогне за увеличаване на приходите в хазната.

Хората също недоволстват срещу планове на социалдемократите да внесат промени в съдебната система, които според критици ще попречат на усилията в борбата срещу корупцията по високите етажи на властта.

Тази седмица прокуратурата замрази активите на лидера на социалдемократите Ливиу Драгнеа и други четирима представители, които са разследвани за злоупотреба със средства на ЕС.