Министър Караниколов обсъди възможностите за разширяване на търговията и инвестициите с македонския вицепремиер - bulgaria.utre.bg

Министър Караниколов обсъди възможностите за разширяване на търговията и инвестициите с македонския вицепремиер

23 ноември 2017, 17:17 | bulgariautre.bg
  • Снимка:
    МИ

За първото полугодие на 2017 г. стокообменът с Македония възлиза на 344.8 млн. евро и отбелязва ръст с 9% спрямо 2016г.

За първото полугодие на 2017 г. стокообменът с Македония възлиза на 344.8 млн. евро и отбелязва ръст с 9% спрямо 2016г. Това стана ясно на  среща на министъра на икономиката Емил Караниколов и македонския вицепремиер по икономическите въпроси Кочо Ангушев. Двамата обсъдиха потенциала за разширяване на отношенията в търговията и в областта на инвестициите с Македония в рамките на първото съвместно заседание на българското и македонското правителство, което се проведе в гр. Струмица.

„Македония е важен икономически партньор, предвид предимствата на македонския пазар за българските фирми, като ниски транспортни разходи и изисквания към стоките, сходни с тези на българския пазар“, изтъкна министър Караниколов.

По думите му перспективни стоки за износ от България в Македония са изделията с висока добавена стойност като компютърни елементи и възли, електротехнически материали и компоненти, електроенергетично оборудване, машини и оборудване за хранително-вкусовата промишленост (месопреработвателна, млекопреработвателна промишленост, винарство), транспортни средства (автобуси, трактори, леки коли).

Министър Караниколов посочи, че България е сред шестте най-големи инвеститори в Македония. През последните години инвестициите на българските фирми са съсредоточени в следните сектори - банкова и застрахователна дейност, металургия, хранително-вкусова промишленост, геоложки проучвания, информационни технологии и телекомуникации, както и в хотелиерството. „Интересът на българските компании към реализиране на инвестиции в Македония е постоянен“, допълни Караниколов.

Двамата се обединиха и около съществуващите възможности за сътрудничество и създаване на смесени предприятия в областта на селското стопанство, хранително-вкусовата промишленост, енергетиката, транспортните услуги, строителството, телекомуникациите и др. На срещата присъстваха още министрите на туризма Николина Ангелкова и на енергетиката Теменужка Петкова и заместник-министърът на икономиката на Македония Кире Наумов.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета