Главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов се срещна с директори на френски полицейски структури

Общество

23-11-2017, 16:48

Снимка:

Пресцентър МВР

Автор:

Галя Иванова

Всичко от Автора

Посочено бе, че ежегодно се реализират успешни съвместни операции на територията на двете страни

В рамките на визитата във Франция главният секретар на МВР и придружаващите го директори на ГД“Национална полиция“ , на ГД“Гранична полиция“ и на СДВР проведоха срещи с ръководители на различни полицейски структури във Франция. Темите на разговорите на българските полицейски ръководители с френските им колеги бяха свързани с оценката и перспективите на  двустранното сътрудничество , охраната на границите и борба с нелегалната миграция, борба с тероризма и превенция на радикализацията.
В рамките на разговора с генералния директор на Националната полиция префект Ерик Морван бе отчетено изграденото много добро експертно и оперативно взаимодействие между полицейските служби на България и Франция има, както и ролята на акредитираните офицери за връзка в София и в Париж. Висшите полицейски ръководители на двете страни оцениха високото ниво оперативното сътрудничество и изтъкнаха голямото значение на бързия и директен обмен на информация. Посочено бе, че ежегодно се реализират успешни съвместни операции на територията на двете страни, като основните области на взаимодействие са борбата с мрежите за трафик на хора (особено с цел сексуална експлоатация), противодействието на трафика на наркотици, злоупотребите с кредитни и банкови карти, фалшифицирането на евро, борбата срещу киберпрестъпленията. Акценти по време на срещата бяха мерките за противодействие на тероризма и активизирането на обмена на информация, борбата срещу фалшифицирането на документи за самоличност. Младен Маринов и Ерик Морван разговаряха за възможността за споделяне на добри практики и опит между СОБТ и Групата за намеса на Националната полиция  на Франция RAID. Българската делегация посети изложението  на международното търговско изложение в областта на системите за охрана и вътрешна сигурност  МILIPOL.
На среща с директора на Централната дирекция на граничната полиция главен комисар Фернан Гонтие бяха обсъдени актуални въпроси, свързана с охраната на границите и противодействието на нелегалната миграция.
Българските полицейски началници посетиха базата на елитния отряд за намеса на Националната полиция и разговаряха с ръководителя на отряда  главен комисар Жан-Батист Дюлион, който представи работата, въоръжението и екипировката на служителите.
В Центъра по обществена сигурност се състоя срещата на директора на ГДНП главен комисар Христо Терзийски с Паскал Лал, директор на Централната дирекция по обществена сигурност -  структура, която следи и за опазването на обществения ред и за трафика по пътищата. Тя разполага с единен център за обработка на нарушенията, който се намира в Рен. Сред акцентите в разговора на двамата ръководители бяха съвместните действия между полицията и армията в опазването на обществения ред в случаи на кризи както и организацията на  работата на Центъра. Терзийски и Лал обсъдиха и резултатите от предприетите във Франция мерки за предотвратяване на тежки пътни инциденти и намаляване на жертвите.
Главният секретарна МВР Младен Маринов проведе среща и с главен комисар Софи Ат, директор на международното сътрудничество в МВР на Франция.