Организирана престъпна група, занимавала се с рекет, е неутрализирана при реализация на служители на ГДБОП

Крими

23-11-2017, 16:42

Снимка:

plovdivutre.bg архив

Автор:

Галя Иванова

Всичко от Автора

Операцията е проведена под ръководството на Специализираната прокуратура

В рамките на проведените действия са установени и задържани лидерът и четиримата участници в групата, действала на територията на Перник и Радомир. В операцията, проведена  на 21 ноември т.г. от ГДБОП, са участвали и служители на Дирекция „Жандармерия“. Акцията е реализирана под наблюдението на   Специализирана прокуратура със съдействието на Бюрото за защита на свидетели към главния прокурор.
Според събраните до момента данни по воденото разследване е установено, че групата е действала от януари 2016 г. Ръководителят М. Е. и участниците Л.С., М.М., П. Н. и К.П. изнудвали длъжници на суми от 200 до 52 000 лв. При най-малко забавяне на плащанията жертвите получавали закани, че ще бъдат пребити, колите им - запалени, а къщите им - взривени. Един от пострадалите бил заплашен с насочен в главата пистолет, че ако не плаща лихвите, ще бъде убит не само той, но и жена му и детето му. Силовите събирачи на дългове сами налагали допълнителни лихви заради просрочия, за да се облагодетелстват. Част от жертвите им са били малтретирани физически.
Специализираната прокуратура е повдигна обвинения на петимата участници в организирана престъпна група за рекет, заплахи и нанасяне на телесни повреди на длъжници към кредитни институции в Перник и Радомир. С постановления на прокурор им е наложено прокурорско задържане до 72 часа. Днес, 23 ноември 2017 г., в Специализирания наказателен съд бе внесено искане за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ за всеки от тях.