България и Македония подписаха споразумение за сътрудничество в областта на защитата при бедствия - bulgaria.utre.bg

България и Македония подписаха споразумение за сътрудничество в областта на защитата при бедствия

23 ноември 2017, 16:24 | bulgariautre.bg
  • Снимка:
    МВР

Ще се обменя техническа и правна документация, методологична и друга литература, видео и снимков материал

Сътрудничеството между двете страни ще се осъществява под формата на оказване на доброволна помощ и предоставяне на информация в случай на бедствие или заплаха от такова. Ще се обменя техническа и правна документация, методологична и друга литература, видео и снимков материал във връзка с превенцията и реагирането при бедствия. Снабдяването на спасителните екипи с оборудване, провеждането на съвместни експертни срещи, семинари, учения също са обект на Споразумението.

Разпоредбите детайлно регламентират процедурите за преминаване на граници и правилата за престой на спасителни екипи на страните и тяхното оборудване. Разписани са и предоставянето на подслон и помощ за населението при евакуация. Уточнено е и използването на въздухоплавателни средства при оказването на взаимна помощ в случай на бедствие, както и всички други въпроси, свързани с координацията и управлението по време на спасителна операция, разходи, щети и компенсации, комуникация и т.н.

Разходите ще се поемат от страната, оказваща помощ.Поискалата помощ страна ще осигурява безопасност и безплатна медицинска помощ за спасителните екипи, както и логистична подкрепа за периода на операцията.

Споразумението влиза в сила от датата на получаване на последното от уведомленията, с които страните се известяват взаимно за  изпълнение на необходимите национални процедури за влизане в сила.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Политика