Изследване сочи: Хлябът в магазините масово се прави от некачествена пшеница

Българите имат повод за притеснение, защото в сектора липсва контрол

Хлябът в магазините масово се прави от некачествена пшеница. За да бухне насъщният и да изглежда бял и апетитен, голяма част от производителите влагат в брашното прекалено много консерванти, подобрители и коректори, сочи изследване на гл.ас. Иван Алексиев, ръководител отдел "Бюро за научно обслужване и маркетинг" в Института по растителни генетични ресурси "К. Малков" в Садово, информира bgonair.bg.

Не на това мнение обаче се оказа председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева.

"Всичко това се прави с цел уронване на престижа на българския хляб. Работата на гл. ас Иван Алексиев е свързана с маркетирането на семената, които създава Института в Садово и не можем да наречем посоченото "научно изследване". Не е доказано и никакво отклонение от съдържанието на продукта. През последните три години българският хляб присъства и на европейските трапези, с близо 3% се е увеличил износът му през последната година и в него няма нито една опасна съставка", отсече тя в студиото на "България сутрин".

Maриана Кукушева бе категорична, че от Националният браншови съюз на хлебарите и сладкарите ще подведат под съдебна отговорност гл. ас. Иван Алексиев.

Пред Bulgaria ON AIR Сергей Иванов от Центъра по биология на храните обаче пък застана зад тезата, че както във всяка една друга храна, така и в българския хляб има подобрители и консерванти, а изследването на Института в Садово съдържа в себе си доза истина.

"В целия Европейски съюз съдържанията на хлебните изделия са едни от най-рисковите за здравето на хората. Българските потребители имат повод за притеснение, защото в сектора липсва контрол. Крайно време е да се направят подробни изследвания, за да стане ясно вредни или не са съставките в хляба", допълни още Сергей Иванов.