129 язовира с висока степен на опасност са с неизпълнени предписания за ремонт - bulgaria.utre.bg

129 язовира с висока степен на опасност са с неизпълнени предписания за ремонт

23 ноември 2017, 08:59 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    bnt/ кадър

Безспорно сме установили на база технически документи, че състоянието на "Бели Искър" е неизправно, частично работоспособност

205 са язовирите с невисока степен на опасност. От тях 129 язовира с висока степен на опасност са с неизпълнени задължителни предписания за ремонтни укрепителни дейности. Това каза за БНТ Ася Петрова, зам. главен прокурор по повод сигнала на прокуратурата до Бойко Борисов за опасните язовири.

"Бездействието на контролните органи и държавните институции, които са компетентни да обезпечат безопасното екслпоатиране на язовирните съоражения, са причините за проверките на язовирите. Това още каза Ася Петрова. По думите й вече три години се правят поредица от проверки, мерки и разпореждания до контролните органи и ефект в крайна сметка няма. Според нея законът е ясен за отговорностите на компетентните органи.

"Безспорно сме установили на база технически документи, че състоянието на "Бели Искър" е неизправно, частично работоспособност. Имаме експертен доклад за това състояние", обясни тя.

По думите й две са мерките,които могат да бъдат взети според закона - Ремонти и укрепителни дейности и да се ограничи натоварването на язовирното съоражнеия.

По думите на зам.главния прокурор в случая с "Бели Искър" не е взета мярката ремонт. "Шест години не бяха достатъчно на контролните органи, за да направят нещо елементарно като акт за за публично-държавна собственост. Без него е невъзможно да се предприемат следващите стъпки. Почти 7 год по-късно е издаден такъв акт", коментира Петрова.

Извършени са проверки. Резултат и ефект от проверките на другите язовири няма. "Не се налагат санкции. Констатира се неизпълнение на дадените задължителни предписания.Това е административно нарушение и то трябва да бъде санкционирано с налагане на глоба. Има съставени актове, но няма издадени наказателни постановления или ако има, те са не повече от десетина. Няма нито една принудителна административна мярка. Смущаващо е, че единственият компетентетен орган да наложи принудителна административна санкция,твърди ,че не е компетентен орган. Пречи й правната уредба", обясни тя.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета