КАТ: Няма как на всеки завой да има постоянно пътни полицаи

Нашата статистика показва, че 96% от катастрофите стават по вина на водачите

МВР планира отново нови мерки за войната по пътищата. В студиото на БНТ шефът на "Пътна полиция" комисар Бойко Рановски каза, че неправилното изпреварване, навлизането в лентата за насрещно движение и превишената скорост са основните причини за възникване на тези тежки пътно-тронспротни произшествия през последните дни от 16 ноември насам.

"Няма толкова много полицаи и всички участници в движението трябва да разберат, че МВР не е единствената институция, която може да влияе на пътно-транспортната обстановка обстановка в страната. МВР е част от институциите, които влияят, но не всичко в МВР. Контролните органи не са само в МВР, има такива в ИА "Автомобилна администрация", има в АПИ, така че не сме единствените, които да повлияем на тази тежка пътно-транспортна обстановка", каза комисар Рановски.

"Ние сме един основен фактор, който може да повлияе чрез контрола, но няма как на всеки завой, на всеки километър, на всеки участък, където стават тежки катастрофи, да има постоянно полицейско присъствие. Това, което ние предприемаме, с контрола, който осъществяваме, с това, че налагаме близо 1 млн. санкции годишно ние вършим дейност, която влияе на водачите, но не сме единствените, които можем да им повлияем", коментира той.

"Нашата статистика показва, че 96% от катастрофите стават по вина на водачите. Основният фактор, който влияе на пътно-транспортната обстановка това е поведението на водача на пътя, но то се изгражда през годините преди той да е станал водач. След това стигаме до обучението, което не е на необходимото ниво - има и хора, които не ги обучават както трябва. Предлагат се шофьорски курсове за 300 лв., което е нереална цена, за да се проведе курс по всички правила и изисквания. Това са курсове, които се провеждат фиктивно и тези хора излизат необучени. След това излизат на пътя и се вижда какво се случва", каза още шефът на "Пътна полиция".

"По думите му, в момента разполагат с 24 стационарни и 148 мобилни камери. Има сключен договор за доставка на нови 28 преносими камери. Текат сроковете за тази доставка и се надяват преди Нова година да бъдат доставени и да бъдат пуснати в употреба. Текат и процедури за допълнителни 56 преносими и 15 стационарни камери", уточни още комисар Бойко Рановски.