Почитаме паметта на княз Александър Невски

Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" отбелязва своя храмов празник

Българската православна църква почита паметта на княз Александър Невски.

Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" отбелязва днес своя храмов празник. Той се чества в деня на църковния празник на патрона на катедралата - Светия благоверен княз Александър Невски, покровител на руското войнство през Руско-турската освободителна война /1877-1878 г./.

Катедралата "Св. Александър Невски" е и храм-паметник, защото е построена в памет на 200 000 воини, загинали за Освобождението на България. Строителството на храма започва на 7 август 1904 г. и продължава до 1912 г. Осветен е със специална церемония, състояла се от 12 до 14 септември 1924 г. Същата година храмът е обявен за паметник на културата, а през 1951 г. - за патриаршеска катедрала.

Всяка година традиционните празници на храма "Св. Александър Невски" се отбелязват на 30 август - деня, в който през 1724 г. мощите на княза са пренесени и положени в построената в негова чест и памет Александро-Невска лавра в Санкт Петербург, и на 23 ноември - в деня на неговото успение.

Св. Александър Невски е роден през 1220 г. Живял е по времето, когато руските земи били под татарско владичество. Александър бил княз на Новгородската област. По време на неговото управление шведският крал с многобройна войска се отправил на поход срещу Новгород. Княз Александър поел защитата на града си, като възложил всичките си надежди за победа на Бога. Двете армии се срещнали при река Нева. Новгородският княз, с Божията помощ, удържал славна победа, за която бил наречен "Невски".

По-късно Александър бил утвърден от татарския хан за велик княз Владимирски, Киевски и Новгородски. Тогава той станал единствен защитник на православната вяра и на народа против татарите, но княз Александър действал не с меч, а с мъдрост и търпение. Св. Александър управлявал десет години и за това време направил много добри дела за вярата, Църквата и народа. Починал е на 14 ноември 1263 г. на 44-годишна възраст. Бил погребан в съборната църква в манастира "Рождество Богородично", близо до град Владимир. На гроба му ставали много чудеса.

Преди години при посещението си в Москва църковната делегация, водена от българския патриарх Максим, получи безценен дар - частица от мощите на Св. княз Александър Невски. На 18 октомври 1998 г., след Светата литургия, с тържествено литийно шествие от Синодалната палата, богато украсената ракла с частицата от мощите на светеца беше пренесена и положена за поклонение в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Тя се съхранява и сега пред иконата на светеца - върху иконостаса на храма.