Трибуналът в Хага осъди Ратко Младич на доживотен затвор

Международният наказателен трибунал за Югославия в Хага осъди бившия командир на босненските сърби

Международният наказателен трибунал за Югославия в Хага осъди бившия командир на босненските сърби Ратко Младич на доживотен затвор, след като го призна за виновен по обвинения в престъпления срещу човечеството, геноцид и военни престъпления.

По-рано днес, на заседанието на Международния трибунал на ООН за военните престъпления в бивша Югославия, на което се чете присъдата срещу бившия военен лидер на босненските сърби генерал Ратко Младич, е бил бе отстранен от залата поради нервен изблик, съобщи белградският вестник "Блиц”, цитиран от БНТ.

Защитата му е поискала четенето на присъдата да се прекрати, защото на Младич му е прилошало и лекарите са измерили стойности на кръвното му налягане 180 на 80. Съдебният състав обаче заявил, че е получил друга информация от лекарите и че Младич може да издържи произнасянето на присъдата.

Защитата и съдиите са спорили няколко минути, а през това време Ратко Младич станал, започнал да подвиква, да крещи и да хвърля слушалките за превод. Съдебният състав е решил да прекъсне за кратко четенето на присъдата и да отстрани Младич от съдебната зала. Обвиняемият е бил преместен в друго помещение, в което от "удобно кресло" е можел да следи произнасянето на присъдата. До него е имало лекари, които могат да му помогнат, ако се наложи.