Т. Дончев: Образованието е приоритет, ако искаме да променим съдбата си за добро - bulgaria.utre.bg

Т. Дончев: Образованието е приоритет, ако искаме да променим съдбата си за добро

22 ноември 2017, 13:03 | Мила Иванова
  • Снимка:
    bnt/ кадър

Оттук нататък не може да има правителство, което да има друг първи приоритет, освен образованието

Тези народи, които са успели да променят съдбата си, всеки е следвал различен път, но общото между тези народи, е че са изградили силно образование и силни институции. Затова оттук нататък не може да има правителство, което да има друг първи приоритет, освен образованието - ако България иска да си промени съдбата, и то за добро. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев на националната конференция  "Дуалното образование - път на възможностите".
Той отбеляза, че този дебат не се изчерпва само с темата за професионалното образование и обучение, включително и с дуалното обучение, тъй като са необходими много усилия. "Не сме провели докрай разговора как изглежда и системата за висше образование, но сме започнали действия за входа на системата - там, където децата влизат в първи клас или не влизат, за съжаление, въпреки всичките ни усилия", коментира вицепремиерът Дончев. По думите му отвъд политически коректните термини, в момента "ситуацията с дуалното обучение е съвсем дуална". От една страна имаме система от институции - държавни, професионални гимназии, които обучават кадри и понякога, следвайки пазара на труда, те успяват да се реализират за това, за което са учили. Но в много от случаите тези кадри получават специализирано образование в тези гимназии, но се занимават с нещо съвсем друго, каза вицепремиерът Дончев. Той отбеляза, че в същото време, за да отговори на нуждите си, бизнесът развива паралелна система за обучение вътре във фабриката и във фирмата си. Целта е кадрите да бъдат обучени до това състояние и умения, от които бизнесът има нужда, посочи Томислав Дончев. Той заяви, че от тази ситуация никой не печели, защото "държавата харчи пари, които не се реализират като ползи за икономиката, а бизнесът харчи пари, които би трябвало да изхарчи държавата или да ги подели като разход". Според вицепремиера пътят за излизане от тази ситуация е въвеждането на дуалното обучение.
Законодателството се променя лесно и каквото има нужда, дори като статута на ученика в дуалното обучение, който е и ученик, но и работник, ще се уреди, увери вицепремиерът Дончев. Той коментира, че ще се уредят и финансовите стимули, но най-трудно е да се генерира взаимно доверие - между образователните институции и бизнеса. Можем да развиваме у нас всякакви форми на обучение, но специално дуалното обучение без бизнеса не може да се случи, заяви Томислав Дончев.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета