Христо Гаджев в ЕП: Трябва да има ясна европейска перспектива пред Западните Балкани - bulgaria.utre.bg

Христо Гаджев в ЕП: Трябва да има ясна европейска перспектива пред Западните Балкани

22 ноември 2017, 11:10 | Мила Иванова
  • Снимка:
    Пресцентър ГЕРБ

Гаджев анонсира, че през май 2018 България ще е домакин на среща на върха ЕС - Западни Балкани

Европейската перспектива пред Западните Балкани представлява стратегическа инвестиция в мир, демокрация, просперитет, сигурност и стабилност в Европа. Тя ще увеличи стабилността в региона и по този начин сигурността на самия Европейски съюз. Това обяви в Брюксел пред евродепутатите от Комисията по външни работи на Европейския парламент депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев. Той е член на Комисията по външна политика в Народното събрание и представлява българския парламент в кръгла маса на високо равнище, организирана в ЕП. В събитието участват както евродепутати, така и представители на парламентите от страните членки и от държави, желаещи присъединяване към Европейския съюз.
Гаджев анонсира, че през май 2018 България ще е домакин на среща на върха ЕС - Западни Балкани. „Нашата цел ще бъде да изпратим ясно политическо послание към Западните Балкани за ангажираността на ЕС към тяхната европейска перспектива, както и към амбициозните планове за свързаност на региона, които да стимулират инвестиции и благосъстояние в региона. В тази насока приемането на пътна карта за намаляване на роуминг таксите между Западните Балкани и ЕС ще бъде видим резултат за гражданите“, обясни народният представител. Той уточни, че предстоят трудни реформи в тези страни в области като правосъдие и вътрешен ред, икономически реформи, върховенство на закона и регионално сътрудничество, а постиженията и прогресът трябва да се оценяват индивидуално за всяка страна.
 По време на заседанието на Комисията по външни работи на ЕП Христо Гаджев обясни важността на добросъседските отношения и регионалното сътрудничество. Като добър пример за това той даде подписаното наскоро споразумение за приятелство между България и Македония. Депутатът от ГЕРБ припомни, че то е оценено от европейските институции като добър пример за целия регион.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Политика