К. Вълчев: Има деца, които не са посещавали детска градина и не знаят български език - bulgaria.utre.bg

К. Вълчев: Има деца, които не са посещавали детска градина и не знаят български език

22 ноември 2017, 10:11 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    nova.bg/ кадър

Разпоредил съм проверка на всички училища, където има записани голям брой ученици в задочна и самостоятелна форма

Прокурорска проверка и отстранен училищен директор, след разследване за източване на държавни пари чрез ученици - фантоми. Как реагира Министерството на образованието на информацията за мъртви души, които точат милиони? „В случая определено става въпрос за закононарушение и за престъпление, предвид и образуваното производство от Окръжната прокуратура в Русе. Имаме финансовия аспект, но това не е най-притеснителното. Най-притеснителното е, че имаме голям брой деца, които не са ефективно включени в образователната система”, коментира пред Нова Телевизия министърът на образованието Красимир Вълчев.

Казусът е конкретен – за училище в Бяла, в което по документи учат 600 души, но класните стаи са празни. А хора, които дори не знаят на какъв изпит се явяват, влизат в училището веднъж в годината.

„Разпоредил съм проверка на всички училища, където има записани голям брой ученици в задочна и самостоятелна форма. Проблемните ни училища са определен брой. Те не са всички. Това са училищата, в които има концентрирани деца от уязвими групи и професионалните гимназии, предимно в малките населени места”, каза още министърът на образованието Красимир Вълчев.

„Можем да пресечем тази практика с по-засилен контрол и със стимули да задържат всяко едно дете. Сформирали сме мобилни групи. Реагираме на всеки един сигнал, и във всеки един от тях освобождаваме директора на учебното заведение. А от новоназначения директор изискваме да търси дисциплинарна отговорност на учителите”, подчерта министърът на образованието.

Той обаче очерта допълнителни проблеми в системата на образованието: „Проблемът е още от детската градина. Има деца, които не са посещавали детска градина, не знаят български език, а след това в първи клас е много трудно да бъдат ефективно включени в учебния процес”.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета