Тръмп и Путин обсъдиха конфликта в Сирия

Първите дипломати на Вашингтон и Москва Рекс Тилърсън и Сергей Лавров също са разговаряли по телефона

Президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин проведоха телефонен разговор. Основна тема бе Сирия и мирния процес под егидата на ООН за преодоляване на конфликта в страната, предаде БНТ.

Междувременно първите дипломати на Вашингтон и Москва Рекс Тилърсън и Сергей Лавров също са разговаряли по телефона за ситуацията в Сирия и Украйна, както и перспективите за взаимодействие между страните им за решаването на ключови проблеми от международния дневен ред.

Преди да замине от Белия дом за Флорида, за да празнува Деня на благодарността, Доналд Тръмп разкри част от темите, които е обсъдил с руския си колега Путин в телефонен разговор.

"Проведохме чудесен разговор с президента Путин. Говорихме за мира в Сирия. Говорихме за Северна Корея. Разговорът ни продължи почти час и половина. Категорични сме за постигането на мир в Сирия. Говорихме категорично и за Северна Корея и Украйна", обясни Тръмп.

Двамата лидери са се съгласили още да проучат начини за сътрудничество в борбата с екстремистки групировки като "Ислямска държава".

Същевременно, иракският премиер Хайдер ал Абади заяви вчера, че от военна гледна точка "Ислямска държава" е разбита, но той ще обяви окончателна победа над нея едва след като бойците ѝ бъдат разгромени в пустинята. Думите му идват в отговор на иранския президент Хасан Рохани, който провъзгласи края на "Ислямска държава".