Парламентът разглежда законопроект срещу свързаните лица в банките

Политика

22-11-2017, 07:07

Снимка:

bulgarieutre

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Промените са отговор на отправените препоръки в проведената от МВФ и Световната банка оценка на финансовия сектор в България

Народното събрание ще разгледа законопроект, който затяга кредитирането на свързани лица. Той беше внесен от шефа на бюджетната комисия Менда Стоянова и трябва да засили контрола на БНБ при издаването на лицензи и надзора на свързаните лица. Промените в закона и увеличаването на правомощията на Централната банка стават три години след фалита на КТБ, предава БНТ.

Предвижданите промени са отговор на отправените препоръки в проведената от МВФ и Световната банка оценка на финансовия сектор в България.

При експозиция, която е над 10% от капитала вече да се иска задължително одобрение от надзорния съвет и от неизпълнителните членове на управителния съвет. Ще се разшири кръгът от лица, които се приемат за свързани като се добавят и лицата, които са във фактическо съжителство, такива, които упражняват пряко или непряко контрол върху банката, или върху акционери с квалифицирано дялово участие и лица, за които банката е установила икономическа или делова свързаност.