ЕС ще предложи на Македония старт на преговорите за присъединяване в началото на 2018 г.

Остава да се премине последният километър и половина от маратона, каза Йоханес Хайс

„В Македония е постигнат голям напредък, Европейската комисия и страните членки на ЕС сега гледат по-позитивно на положението в страната и на възможността за старт на преговорите за присъединяване“, заяви еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан на пресконференция в Скопие с премиера Зоран Заев.

„Искаме в началото на следващата година Еврокомисията да препоръча началото на преговори и сега сме по-убедени от миналата година, че страните членки ще дадат съгласието си за такава препоръка. Остава да се премине последният километър и половина от маратона“, изтъкна комисар Хан. Според него е важно опозицията в Македония да поеме своята роля и да бъде отговорна.

Премиерът на Македония Зоран Заев информира за предприетите действия по отношение на спешните приоритети за реформи в съдебната система, контрол на разузнавателните служби и за по-ефективна администрация. Той подчерта, че местните реформи, инициативи и дейности в областта на външната политика никога не са били по-динамични и че интензивно се работи за подобряване на отношенията с всички съседи, включително и Гърция, с която се работи за решаване на спора за името.

Във връзка с обявяването на стратегията на ЕС за Западните Балкани, еврокомисарят Йоханес Хан посочи, че в стратегическия документ ще бъдат включени всички шест страни от региона в посока пълноправно членство в Общността.