Министър Кралев повдигна темата за FIBA

Това стана по време на работна среща с министрите на спорта на ЕС и Томас Бах

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев участва на работна среща с министрите на спорта на ЕС и президента на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах. Срещата се проведе в рамките на Съвета на ЕС по образование, младеж, култура и спорт в Брюксел. По време на дебата министър Кралев и гръцкият заместник-министър по спорта Йоргос Василиадис повдигнаха темата за конфликта в европейския баскетбол между ФИБА и Евролигата, чиито спортни календари не са съгласувани, като това пречи на националните състезатели, участващи в мачовете от Евролигата, да участват в квалификациите на националните отбори за Световната купа през 2019 г. и Олимпийските игри в Токио през 2020 г.
Двамата се обединиха около мнението, че Европейският съюз, с подкрепата на страните членки и европейския комисар по образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич, трябва да бъде медиатор между Международната баскетболна федерация (FIBA) и Euroleague Commercial Assets (ECA). Министър Кралев заяви, че ако този проблем не бъде решен в месеците до края на годината, по време на Председателството на България на ЕС, ще бъдат положени максимални усилия за намиране на решение от така създалата се конфликтна ситуация, която той нарече “опасен прецедент, нарушаващ правата на спортистите да участват в срещите на националните си отбори, прецедент, който позволява на няколко клуба директно да повлияват върху резултатите от някои от квалификационните срещите между националните отбори, което е грубо нарушение на правилата на феърплей”.

В рамките на Съвета на ЕС в Брюксел участвах в работна среща с министрите на спорта на ЕС и президента на Международния ...

Публикувахте от Krassen Kralev в 21 ноември 2017 г.