Бойко Борисов: Оптимист съм за българското председателство (видео)

Оптимист съм и с подкрепата на ЕП съм убеден, че може да е полезно за всички нас председателството на България

„Оптимист съм за Българското председателство и с подкрепата на ЕП съм убеден, че ще е полезно за всички“, каза на пресконференцията министър-председателят Бойко Борисов. „Чуха се много мнения. Декларираха се много политики, но мисля, че във всеки един момент Българското председателство може да отговори на предизвикателствата. Оптимист съм и с подкрепата на ЕП съм убеден, че може да е полезно за всички нас председателството на България“, каза още Бойко Борисов.

„Говорихме за външната политика, стабилността на Близкия Изток, на Африка, взаимоотношенията с Турция и по-конкретно ситуацията на Балканите“, коментира Таяни. „Отдавам голямо значение на икономическата дипломация. Българското председателство и министър-председателят могат да ни бъдат много полезни за постигане на сериозните цели в рамките на тази стратегия, защото г-н Борисов, неговото правителство и България като цяло познават много добре ситуацията на Балканите. Те имат силна чувствителност и са наясно с това, че този район може да бъде полезен за целия ЕС. Познанията на г-н Борисов за много полезни. Ако искаме да постигаме сериозни цели като ЕС, трябва да използваме познанията на българите“, допълни той. Според него често те са по-задълбочени от познанията на други държави членки.

На въпрос какви са очакванията от геополитиката на премиера Борисов за уравновесяване на отношенията по оста ЕС-Турция, Борисов заяви: „Има дипломация, външни министри на всяка една от държавите, които вършат своята дейност. Това, което е безспорно и отстояваме в ЕС, е, че споразумението с Турция за мигрантите, за тези над три млн. души, които стоят там, трябва да се спазва, да се продължи и колкото и да ни струва, тези хора да стоят извън границата на ЕС“.

„На едно мнение сме, че вместо вътре в Съюза, огради или заграждения трябва да се правят, за да гарантираме външните граници на ЕС“, каза още той и допълни, че в Европа трябва да влизат само тези, които са застрашени от война. „В същото време нашата дипломация, нашите лидери в Европа да присъстват на масата на преговорите, когато се решават геостратегически за света въпроси, от които страда Европа. Това, мисля, че е наше право, и настояваме да бъде факт“, добави министър-председателят.

„Оттук нататък за присъединяване на Турция към ЕС не става и въпрос в момента, но апелираме за нормални отношения, за да се спазва споразумението. Турция е най-големият наш защитник на южния фланг на НАТО, най-голямата армия в Европа. Няма как в едната посока да не сме партньори с Турция, а в по-важната, тази, която носи мир или война, да ни е основен геостратегически партньор и играч. Не трябва да бягаме от темата, да се изговори ясно и да се нормализират отношенията“, заяви премиерът Бойко Борисов.

„Време е Европа да се намеси в разрешаването на проблемите в Сирия“, каза още Борисов. „Ето и днес в Германия излиза, че шестима терористи сирийци от 20- до 25-годишна възраст са задържани във връзка с подготвян терористичен акт, а в същото време президентът Тръмп и президентът Путин във Виетнам решаваха проблемите в Сирия. В Сочи се решават пък между президентът на Турция и президентът на Русия, след това външните им министри, включва се и Иран и така Европа се кара къде да бъдат релокирани тези, които ще дойдат. Според мен това не е правилно“, каза той.

Antonio Tajani: Срещата ни беше много ползотворна по теми, които вълнуват нашите граждани и европейските народи. Разговаряхме по защитата на външните граници, борбата срещу тероризма и икономическия растеж с акцент върху цифровизацията. За Европейския съюз и European Parliament ситуацията на Балканите е приоритет.

Публикувахте от <a href="https://www.facebook.com/boyko.b