Министър Каракачанов: Средно с 10% ще се увеличат заплатите в армията

Общество

21-11-2017, 09:32

Снимка:

БНТ, кадър

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Каракачанов: Нелегални емигранти не трябва да се приемат по квоти

В коалицията няма напрежение, заяви министърът на отбраната

България ще поиска още оферти за закупуването на боен самолет. Това заяви в "Денят започва" по БНТ министърът на отбраната Красимир Каракачанов. До няколко дни ще бъдат изпратени запитвания към още фирми. Амбицията ни е голяма част от работата по бронираната ни машина да се извърши в България, добави Каракачанов. Той отбеляза, че средно с 10% ще се увеличат заплатите в армията, като не искаше да се ангажира с конкретна сума.

"5-6 фирми имат интерес изграждането на бронираната машина да се извърши със съвместно участие в България. При реализиране на превъоръжаване и модернизиране на армията искаме да има българско участие. Проектът е на стойност над 1 млрд. лева. Плащането ще е разсрочено, разбира се", посочи Каракачанов.

"Освен "Грипен", F16, "Юрофайтър" може да се говори и за F18. Чакаме офертите, след като изпратим писмата към фирмите", добави той. 

"Вчера подписахме споразумението за дефектацията за работната група, която трябва да оцени състоянието на самолетите", заяви министърът.

"Средно с 10% ще се увеличат заплатите в армията", каза още Каракачанов, като не искаше да се ангажира с конкретна сума.

Той определи оградата ни като стабилна и отбеляза, че единични случаи на пробив са нормални. Според него обаче трябва да имаме по-голяма оперативна група, която да може да реагира при инциденти по-бързо. "Случва се някъде по оградата да прережат или да прескочат, но веднага се взимат мерки и се възстановява. В България за разлика от други европейски страни, тази ограда спаси от голяма нашествие, каквото беше започнало през 2012-2014 г. Оградата си върши работата, има пробиви, може един-двама да преминат, но няма съоръжение, което да не може да бъде преодоляно. Въпросът е да са инцидентни случаите. Необходимо е да имаме по-сериозна мобилна оперативна готовност, повече военнослужещи и гранични полицаи и видео наблюдение, тези проблеми се решават в движение."