Мартин Шулц: Не сме на разположение за влизане в голяма коалиция

Политика

20-11-2017, 17:46

Снимка:

wikimedia

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Провалиха се преговорите за коалиция в Германия

Социалдемократите няма да участват в нова голяма коалиция

След провала на преговорите между Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“ за съставяне на „ямайска“ коалиция в Берлин, социалдемократите нарушиха мълчанието и потвърдиха, че няма да участват в ново правителство заедно с партията, водена от канцлера Ангела Меркел.

Решението на ръководството на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) е единодушно – в страната трябва да бъдат проведени нови избори. Така бе сложен край на надеждите за съставянето на „кенийска“ коалиция между Съюза (ХДС/ХСС), „Зелени“ и ГСДП. По-рано от редиците на „Зелени“ отхвърлиха възможността за участието си в правителство на малцинството, водено от Меркел. Сега единственият изход от внезапната политическа криза в Берлин е организирането на нови избори.

Председателят на Германската социалдемократическа партия Мартин Шулц направи първото си изявление след провала на преговорите за съставяне на „ямайска“ коалиция в Берлин между Съюза (ХДС/ХСС), Свободната демократическа партия (СвДП) и „Зелени“. От изявлението стана ясно, че социалдемократите няма да участват в нова голяма коалиция. „Не сме на разположение за влизане в голяма коалиция“, заяви Мартин Шулц, потвърждавайки още веднъж позиция на партията, обявена след изборите за Бундестаг през септември.

„ХДС, ХСС и „Зелени“ поставиха страната в тежка ситуация. Смятаме, че е важно избирателите да могат да направят преоценка на създалото се положение“, бяха думите, с които лидерът на германските социалдемократи се застъпи за провеждането на нови избори в страната.