В. Симеонов: С втори лифт туристите ще стигат по-бърз - bulgaria.utre.bg

В. Симеонов: С втори лифт туристите ще стигат по-бърз

20 ноември 2017, 16:05 | Дани Стоянов
  • Снимка:
    bnt

Бяха изказани притеснения основно от зелените организации

„Притесненията на зелените организации са свързани с демографски проблеми, безработица, намаляване на приходите, цени на имотите. По всички пунктове и по въпросите, поставен от организациите на природозащитниците, ще бъде отговорено и с точни цифри, тъй като бяха отхвърлени притесненията и упреците им“, каза вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов на брифинг след кръгла маса по предложението на кмета на община Банско за завършване на процедурата по изменение на действащия План за управление на Национален парк „Пирин“.

„Бяха изказани притеснения основно от зелените организации. В едноседмичен срок концесионерът и община Банско ще се постараят конкретно на въпросите, въпреки че устно беше отговорено на голяма част от тях“, посочи той. „Имаше само един въпрос, свързан с екологията от всичките им изказвания – дали със изсичането на гора няма да се влоши ситуацията в района при евентуални силни валежи, дали това не би предизвикало някакви по-големи наводнения“, обясни Валери Симеонов. „Всички други въпроси не бяха свързани с екологични притеснения, което е добре и означава, че няма никакви рискове“, каза още вицепремиерът.

„Всички присъстващи на работната среща се обединиха около общото становище, че по никакъв начин не трябва да продължава проблемът с големите струпвания в основата на лифта, който отвежда туристите нагоре към ски зоните“, подчерта Валери Симеонов. „Обединихме се около това, че това е много сериозен проблем, на който час по-скоро трябва да бъде намерено решение“, посочи той. „Изрично цитирам и г-н Андрей Ковачев, който каза, че не е против втори кабинков лифт, но като цяло това беше общата позиция на всички, които присъстваха“, каза още вицепремиерът.

„С построяването на втори лифт, което е главната цел на тези промени, ще се облекчи възможността туристите да стигат до ски зоните“, каза вицепремиерът. „В момента се чака по 2-3 часа. Хората идват от цяла Европа, за да не могат да използват пистите пълноценно. Вторият лифт няма да увеличи туристите, а ще намали времето за чакане“, заяви той. „В концесионния договор са предвидени промени и в плащанията. Очаква се сумите, които ще постъпват от концесията, да бъдат два пъти по-големи“, обясни Валери Симеонов. „Предвижда се разрешаване на строителство на нови ски съоръжения – лифтове, влекове, писти и т.н. На концесионната територия няма да има никакво друго строителство на сгради за хотели, къщи за гости и прочие“, каза още той.

„Промяната на концесионния договор е необходима, защото когато е правен договорът през 2001 година, нямаше опит в тази сфера, това беше първият такъв договор. Този опит доведе до текстове, които водят до много спорове“, каза министърът на околната среда и водите Нено Димов. „Сега действащият концесионен договор е много различен от този, който действа през 2001 година. Концесията трябва да бъде приведена с новите изисквания“, заяви той. „В стария концесионен договор е предвиден санкционен режим само от гледна точка на приходите, на Министерството на финансите. Не са предвидени санкционни режими за опазването на околната среда, което е предвидено в новите промени. Това от екологична гледна точка е изключително важно“, обясни Нено Димов.

„Служебното правителство, Министерството на околната среда и водите по това време, излезе с няколко противоречиви становища, които са в тежка съдебна фаза относно новия план за управление“, припомни министърът. „Старият план е изтекъл много отдавна, чисто законово трябва да бъде продължен, защото действа десет години“, уточни той. „Трябва да се довърши процедурата по актуализация на стария план, нещо което поиска с писмо кметът на Банско Георги Икономов. Длъжен съм да процедирам по закон“, каза още Нено Димов.

„От екологична гледна точка най-чистият транспорт е електротранспортът, какъвто е лифтът. Според мен е много по-добре да има втори лифт, отколкото цялата върволица от коли, които много повече замърсяват околната среда“, посочи Нено Димов. „След разговора днес ще започнем процедурата по съгласуване и внасянето в МС. Кога ще бъде разгледано, не мога да кажа“, коментира той. „Нещата, които са най-спорни, допуснати при първоначалното подписване, се базират на Закона на концесиите за подземни богатства, действащ през 2001 година“, обясни министърът. „Сега вече има закон с възможност за концесии за строителство. Там става дума единствено и само за ски съоръжения и прилежащата им техническа инфраструктура, никакво друго строителство не се предвижда“, уточни той. „Двата документа не касаят каквото и да било строителство на леглова база, нищо извън ски съоръжения и техническа инфраструктура“, каза още Нено Димов.Коментари (2)

Потребител
Nikoleta
Хем ще е по-бързо и ще се кефиш на макс на планината, хем ще е по-приятно, хем ще си развиваме курпрта и ще сме на предни места в още повече класации
20 ноември, 16:58 ч.
Потребител
Антония
естествено, че ще стигат по-бързо. ще бъде по-удобно и ще има ползи за всички. колко време им трябва да го разберат?!
20 ноември, 16:35 ч.

Добави коментар

* Задължителни полета