Зам.-министър Ваня Колева обсъди мястото на студентския спорт в Проекта за нов ЗФВС

Обсъждането стана заедно с членовете на Националното студентско представителство

Заместник-министърът на младежта и спорта Ваня Колева участва в дискусия в рамките на Общото събрание на Националното представителство на студентските съвети в Република България, което се проведе в Икономическия университет в град Варна. Тя запозна студентските представители с Проекта за нов Закон за физическото възпитание и спорта и предвижданите промени в сферата и областта на висшето образование.
На заседанието на НПСС като официални гости бяха също ректорът на ИУ Варна проф. д-р Пламен Илиев и г-жа Лилия Христова – директор на дирекция „Образование и младежки дейности“ към Община Варна.
Зам.-министър Колева заяви, че създаването на условия за развитие и подпомагането на студентския спорт е един от водещите приоритети на държавната политика в областта на спорта.
„Проектът на нов ЗФВС създава нови благоприятни условия за развитие на студентския спорт. Най-значимите предпоставки за това се изразяват в предвидената пряка ангажираност на висшите училища с учредяването на студентските спортни клубове и възможността финансово да подпомагат дейността им, както и с централизацията на студентската спортна дейност в един многоспортов студентски клуб в рамките на едно висше училище“, разясни тя.
Според действащия ЗФВС спортните клубове са сдружения на физически лица, поради което висшите училища като юридически лица нямат възможност да участват в учредяването на спортен клуб. С проекта на новия ЗФВС е предвидена специална уредба за студентските спортни клубове, според която Висшето училище е сред учредителите на студентския спортен клуб, което разширява и възможностите за финансово подпомагане на клуба от училището. Учредените по новия ред студентски спортни клубове ще имат възможността да членуват в съответните спортни федерации, което им дава право да участват в държавни и международни първенства, уточни зам.-министър Колева.
В законопроекта тренировъчната и състезателна дейност в университетите е съсредоточена в студентските спортни клубове. Спортните обекти - държавна и общинска собственост могат да се предоставят безвъзмездно за временно ползване от студентските спортни клубове за осъществяване на програмите за развитие на физическата активност, физическото възпитание, спортна и спортно-туристическата дейност на студентите.
Проектът на ЗФВС определя студентския спортен клуб като вид многоспортов клуб, т. е. той има за предмет на дейност развитие на повече от един спорт. Също така Висшето училище е учредител и постоянен член, съдружник или акционер в студентския спортен клуб. Името на висшето училище пък трябва да бъде посочено в наименованието на студентския спортен клуб. Дейността на клуба може да се финансира и подпомага както от висшето училище, така и от Министерството на образованието и науката. Зам.-министър Колева подчерта, че във всяко висше училище може да се учреди само един многоспортов клуб по обединяващия принцип „студентски“.
Нов момент в законопроекта е, че висшите училища трябва да осигурят възможност за съчетаване на тренировъчната и състезателната дейност на студенти изявени спортисти с изискванията на учебния процес, като могат и да определят стипендии за постиженията им. Зам.-министър Колева изтъкна, че медалисти от олимпийски игри и световни и европейски първенства могат да се приемат без изпит във висшите училища. Това може да стане след решение на академичия съвет на училището по предложение на министъра на младежта и спорта.
Зам.-министър Ваня Колева също така посочи, че според законопроекта организирането на регионални и национални студентски първенства се осъществява чрез взаимодействието на висшите училища, Министерството на младежта и спорта, спортните организиции и други лица.
Колева изрази специални благодарности към ректора на Икономическия университет проф. д-р Пламен Илиев за ентусиазма, с който развива спорта във висшето учебно заведение и за усилията, които полага за физическата активност на младите хора във Варна.
Заместник-министърът благодари и на Яна Вангелова, председател на НПСС и участниците в заседанието за конструктивния диалог, който се получи.