ЕС: Повече пари за младите

Общество

20-11-2017, 06:43

Снимка:

pixabay

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Цели 16 часа продължиха преговорите, включително през цялата нощ

Общо 145 млрд. евро ще може да преразпределя ЕС през 2018 г. Бюджетът на общността предвижда допълнителни инвестиции в растежа и заетостта и по-малко за Турция. Повече средства ще бъдат вложени и в програмата "Еразъм", съобщава Дойче веле .

Цели 16 часа продължиха преговорите, включително през цялата нощ. А на сутринта в събота дойде новината, че пратениците на 28-те страни-членки са се договорили с представителите на ЕП за рамката на следващия бюджет на ЕС. Разходната му част нараства с 14,1 процента и ще възлезе на 144,7 милиарда евро - с 10 милиарда повече, отколкото през настоящата година.

Значително по-високите разходи са във връзка с очакваното засилено използване на европейски средства от отделните страни-членки в рамките на дългосрочното финансово планиране в общността до 2020 година. Така например догодина ще бъдат вложени значително повече средства в Програмата за научни изследвания и иновации "Horizon 2020", в разширяването на трансевропейската мрежа от транспортни, енергийни и комуникационни връзки, както и в Програмата за младежки обмен "Еразъм". За земеделските субсидии са предвидени 56 милиарда евро. Други големи пера в бюджета са средствата за защита на европейските граници, както и за миграционната политика на общността.

С този бюджет ЕС се вижда подготвен за бъдещите несигурни времена. Новата бюджетна сметка "предлага достатъчно простор за реакция в непредвидени ситуации и нужди", заяви естонският земестник-финансов министър Март Кивине, чиято страна в момента председателства ЕС. Той добави, че приоритети в бюджета за 2018 година са насърчаването на икономическия растеж и създаването на работни места, подобряването на сигурността и разходите, свързани с предизвикателствата на миграцията.

Германският представител Йенс Шпан също е доволен от рамката на бюджета. Той посочи, че допълнително ще бъдат увеличени средствата за някои ключови европейски политики, като например за изследвания и развитие, за европейската система за даване на убежище, за охраната на границите и полицейското сътрудничество.

Европейският парламент (ЕП) изтъкна, че е успял да се противопостави на настояванията на някои страни-членки за икономисване на 750 милиона евро от средствата за растеж и работни места. Освен това парламентът е успял да прокара увеличение на парите за Европейската инициатива за подобряване на младежката заетост. Като цяло програмата ще бъде финансирана с 350 милиона евро - увеличение с 116,7 милиона евро.

Сумата на общите поети задължения възлиза на 160,1 милиарда евро. Първоначално ЕП беше поискал 2,5 милиарда евро повече, а страните-членки настояваха задълженията да не надхвърлят сумата от 158,9 милиарда евро.