Шампион! Григор Димитров спечели титлата в Лондон (Видео)

Трофеят е общо 8-и в кариерата на Димитров и 4-и за сезона

Феноменален Григор Димитров спечели най-голямата титла в кариерата си. На финала на най-престижния ATP турнир Гришо победи Давид Гофен със 7-5 4-6 6-3. Българинът завърши без загуба в надпреварата и сложи край на сезон 2017, в който взе титлите в Бризбън и София, завоюва дебютен Мастърс трофей в Синсинати и спечели финалите в Лондон. Успехът тази вечер осигури на Димитров 1500 точки за ранглистата, където от понеделник ще бъде на рекордното за него 3-о място. Освен това Гришо ще си тръгне от Лондон с чек за 2 549 000 долара. 

Това беше 5-и дуел между Димитров и Гофен, в който българинът постигна четвърти успех. Само преди няколко дни те се срещнаха и в груповата фаза, когато победител отново излезе българинът. Финалът тази вечер беше повторение на битката за трофея в София от февруари. 

Трофеят е общо 8-и в кариерата на Димитров и 4-и за сезона.

Гофен започна силно и стигна до пробив още в първия гейм. Димитров реализира моментален рибрейк, но Гофен отново проби за 1:2. Гришо върна и този пробив за 4-4. Димитров си гарантира поне тайбрек за 6-5, а после изпусна четири сетбола в 10-минутен гейм, но от пети опит се справи и спечели сета със 7-5.

Във втората част Гофен стигна първи до пробив за 4:3. Белгиецът затвърди за 5-3, а при 5-4 завърши със сервис гейм на нула – 6-4. 

На старта на третата решителна част Димитров поведе след напрегнат сервис гейм, в който спаси четири брейкбола. В шестия гейм Григор успя да пробие за 4-2. Първата ни ракета затвърди за 5-2, а в следващата част поведе с 40-0, но пропусна и трите шампионски точки. При 5-3 Димитров сервираше за титлата и успя да пречупи Гофен - 6-3.

"Не мога да опиша емоциите, които усещам в момента. Бяха невероятни две седмици за мен, истинска чест бе да участвам тук. Мога да кажа, че това бяха най-добрите седмици в живота ми“, започна интервюто си на корта Димитров. "Първо поздравления за Давид, той е невероятно момче. Поздравления за неговия екип, резултатът, който постигнаха е невероятен. Гофен е чудесен играч, за мен беше чест да играя срещу него тази вечер и му желая успех за следващия сезон. Вероятно ще се видим скоро на тренировъчния корт. Губя думите си, наистина. Благодарности към моя отбор, те бяха невероятни през цялата година. Специални благодарности и на семейството ми, както и на Никол - моята приятелка, тя играе важна роля в живота ми“.

Григор не пропусна да благодари и на публиката, която беше плътно зад него през целия турнир. „Вашата подкрепа беше уникална, благодаря ви“.