А. Новаков: Политическите спорове не бива да се отразяват върху европредседателството

Страната ни е абсолютно готова-единственият риск пред успеха на европредседателството ни е опозицията

Политическите спорове в България не бива да се отразяват върху провеждането на европредседателството. Именно затова Димитър Главчев предпочете да се оттегли от поста председател на Народното събрание. Това обяви в сутрешния блок на телевизия Европа евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков.

Той подчерта, че страната ни е абсолютно готова-единственият риск пред успеха на европредседателството ни е опозицията. „Само се надявам колегите от опозицията да се вслушат в гласа на разума, ако може за тези шест месеца – никой не ги е карал да мълчат или да се съгласяват с всичко, което чуят, просто да не правят ходове, с които излагат на риска целия имидж на страната ни. И после се чудим защо всички ни гледат с различни очи“, посочи Новаков.

България получава над 4 милиарда и 240 милиона лева от европейския бюджет през 2018-та година, като сумата е най-голямата досега. Земеделие, младежки програми и инфраструктура са областите, в които ще бъдат насочени средствата, заяви още той.

„За следващата година включително програми, които финансират изключително пътища и жп-линии, каквато е „Свързана Европа“, ще имат достатъчно финансиране, успяхме дори да увеличим малко финансирането по тази програма, да възстановим всички предложения за орязване на средства там“, изтъкна Андрей Новаков.

Ще бъдат отпуснати повече пари за Европол и Фронтекс за наемане на специалисти за борба с тероризма и хора на терен, за да се гарантира повече сигурност на континента. За Западните Балкани има увеличение на средствата – близо 200 милиона евро, които ще бъдат разпределени между Македония, Сърбия, Черна гора и Косово, коментира още евродепутатът.