Н. Нанков: 500 000 лв. само тази година са инвестирани в участъка Ловеч-Ябланица

Още не са приключили следствените действия, но в тези хипотези се говори наистина за човешка грешка

500 000 лв. само тази година са инвестирани в пътния участък Ловеч-Ябланица. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на брифинг в Министерския съвет след среща при премиера Бойко Борисов във връзка със зачестилите катастрофи в участъка Ловеч-Ябланица, предаде Агенция „Фокус“.

„Контролните механизми, които и понастоящем функционират, по никакъв начин не можем да кажем, че не са ефективни, напротив. Но забелязвам обратна пропорционалност между качеството на пътната инфраструктура и честотата на ПТП. Пътят София-Варна, в участъка на област Ловеч, от село Сопот до разклона Ловеч-Троян-с. Ябланица, е основно ремонтиран през 2015 г. Това е един от най-добрите републикански пътища в страната от гледна точка на пътна безопасност и инфраструктура. Само тази година за полагане на маркировка, ограничителни системи, мантинели, знаци, за изчистване на храсти, дерета, по-добра видимост на пътя, са инвестирани 500 000 лв.“, коментира Нанков и уточни, че за тези години, в които има по-добро качество на пътя, са повишени и то с проценти, дори в пъти, тежките пътнотранспортни произшествия, включително и жертвите.

„Още не са приключили следствените действия, но в тези хипотези се говори наистина за човешка грешка, неправилни изпреварвания на наистина пътна инфраструктура, която отговаря на всички съвременни изисквания, специално в този участък. Трябва да си дадем ясна сметка, че тук все пак говорим за републикански път през последните 15 години и трафикът по него е нараснал с над 70%, а тежкотоварният почти три пъти, което е един от факторите да ни дава основание денонощно да форсираме и да работим с максимални усилия за бързото стартиране на реалната реализация на автомагистрала „Хемус“, каза още Николай Нанков.