Македонската църква признава Българската за църква – майка?

Общество

19-11-2017, 15:52

Снимка:

wikipedia

Автор:

Дани Стоянов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ограбиха и църквата в Якоруда

Писмото на Македонската православна църква е невероятен исторически шанс

Светият синод на Македонската православна църква е готов да признае Българската за Църква-майка, ако признаем македонската църковна независимост. Това става ясно от безпрецедентно писмо на Македонската епископия до Българската патриаршия, представено за първи път вчера в ефира на БНТ.

Писмото на Македонската православна църква е невероятен исторически шанс, според автора и водещ на предаването Горан Благоев. „Българската патриаршия възстановява евхаристийното общение с Македонската архиепископия, а тя ще признае Българската православна църква като Майка Църква” – това гласи писмо, прието от Светия синод на Македонската църква на 9 ноември т.г., адресирано до Светия синод на Българската църква.

За първи път македонската архиепископия говори за своя църква-майка, за първи път тя официално споменава, че това е БПЦ. Разбира се, от БПЦ се очаква тя да признае Македонската архиепископия и струва ми се, че това е един наистина невероятен исторически шанс, каза Горан Благоев.

Македонската архиепископия, която датира от края на Втората световна война, създава своя църква, непризната и до ден днешен от нито една православна църква. Според д-р Милен Врабевски, председател на фондация „Българска памет“ „не от вчера Македонската църква заявява, че желае ние да сме нейна църква-майка“. „На всеки национален празник да има един български и един македонски свещеник. Да разберем, че народите ни са всъщност едно цяло и да градим мостове за бъдещето ни, което е европейско и е за всички“, подчерта той и добави: ”Апелирам към Българския патриарх да заеме мястото си на духовен баща и да помисли, че от другата страна живеят наши духовни братя. Редно е да подкрепи хората в Македония.”