В. Радев: МВР ще предостави статистика за опасните участъци

Направени бяха промени в законодателството, очакваме подобрение в края на годината

МВР ще направи предписание за опасни участъци от пътища, какъвто е и този участък, близо до Ловеч. Такива места има на 66-ти км на магистрала „Марица“ и на други места, където знаем, че се случват повече катастрофи. Това каза вътрешният министър Валентин Радев на брифинг след извънредната среща в Министерски съвет заради зачестилите катастрофи в отсечката Ловеч-Ябланица, предаде Агенция „Фокус“.

„МВР ще предостави на другите министерства статистиката. Там да бъдат направени подобрения на пътищата“, заяви той.

„Дали с релефна маркировка или с други неща. Дори ако трябва и препроектиране на пътищата, за да избегнем обективни причини за пътно-транспортни произшествия. Ако трябва да се направят промени в законодателството“, посочи министърът.

„От 1000 в България жертвите по пътищата намаляха до близо 600. След това се увеличиха малко. От една година наблюдаваме тенденция, сравнявайки днешния ден със същия ден от миналата година, 50-60 са по-малко убитите. Опитваме се да натискаме надолу това число, да няма толкова жертви, но това е статистиката“, обясни Валентин Радев.

„Направени бяха промени в законодателството, очакваме подобрение в края на годината. Промените в Закона за движение по пътищата и Закона за МВР малко бавно, но да окажат своето влияние това число да намалява, жертвите по пътищата да не са толкова, да достигнем нивата до 600, ако може и надолу“, допълни той.

„До 2020 година трябва да стигнем до половината от смъртните случаи, да се изравним с числата от Европа“, уточни вътрешният министър. „И премиерът, и всички ние изказваме съболезнования на близките на всички, които загинаха там“, заяви Валентин Радев.

„С много тревога и загриженост говорихме и за последствията, за жертвите, за ранените, за икономическите последствия. Говорихме и за мерките, които ще вземем във всички области“, обясни той.

„Всеки министър и главният секретар на МВР докладваха какво може да се направи, как може да продължи в добра посока работата на институциите, за да намалим натиска върху нарушителите, за да няма такива случаи“, каза още вътрешният министър.